Kispaptábor Kalocsán

Kispaptábor Kalocsán

A kalocsai főszékesegyház búcsújának ünneplésével vette kezdetét idén a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papnövendékeinek tábora augusztus 15-én.

A főegyházmgye kispapjai Budapesten, Szegeden és Veszprémben tanulnak, ezért különösen fontos, hogy a nyári időszakban együtt lehessenek, megismerjék egymást és együtt mélyítsék ismereteiket egyházmegyéjükről, ahol majd lelkipásztorként szolgálni fognak.

Augusztus 16-án, kedden a perifériákon élőkhöz látogattak el a papnövendékek. A Kalocsai Fegyház és Börtönben betekinthettek a fogvatartottak mindennapjaiba, valamint megismerkedtek lelkigondozásuk lehetőségeivel. A bevezető előadást Cselik Beatrix bv. százados tartotta, majd Mészáros István c. prépost, az intézet lelkésze beszélt nekik a lelkipásztori szolgálat lehetőségeiről, nehézségeiről és sikereiről. Az előadások után a növendékek megtekintették az intézményt, majd közös szentmisén vettek részt a fogvatartottakkal az intézmény Szent Kereszt-kápolnájában. A szertartáson a börtön kórusa működött közre Eperjesi György bv. százados vezetésével.

A börtönlátogatást követően a kispapok az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fenntartott Kalocsai Gyermekotthonba látogattak, ahol rendkívül nehéz helyzetű és tragikus sorsú gyermekeket nevelnek. Ezek a gyerekek sok problémával küszködnek, és szinte ellehetetleníti életüket a tény, hogy már kiskorukban találkoznak a szeretetlenség, a drog, a gyűlölet és az erőszak különböző formáival. A köztük való szolgálat az egyik legnehezebb szolgálat.

A tábor többi napja további érdekes programokat tartogat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papnövendékei számára: könyvtári szolgálat, kápolnatakarítás, egyházközség közös meglátogatása, szentségimádás, idősekkel való találkozás.

Mindemellett találkoznak Bábel Balázs érsekkel is, aki a tábor kigondolója és igazi atyja. Fontosnak tartja, hogy a nyarat kihasználva összekovácsolja azokat a fiatalokat, akiket a remények szerint a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szolgálatára szentel majd fel.

Az idei év táborának témájához aktualitást adott a nemrégiben napvilágot látott római rendelkezés, melyben a Szentatya felhívta a megyéspüspökök figyelmét arra, hogy növendékeiket vezessék el a perifériákra is.

Forrás és fotó: Érseki Hivatal, Kalocsa

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »