Kisöprik a dzsihadisták rokonait a városokból

Az iraki hatóságok két visszafoglalt városból, Dijálából és Hitből távozásra kényszerítették az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet több mint 200 harcosának családtagjait – közölték pénteken a bagdadi kormány tisztségviselői és biztonsági illetékesek.

Az iraki fővárostól 70 kilométerre északra fekvő Dijálát két évvel ezelőtt, a 130 kilométerre nyugatra lévő Hit városát pedig az idén áprilisban foglalták vissza a kormányerők.

A múlt hónap végén a helyi hatóságok Dijálában 52 lakásból zavarták el a feltételezett dzsihadisták családtagjait, akiket titkosszolgálati források és szomszédok tanúvallomásai segítségével azonosítottak – közölte a rendőrség.

„Dijála felszabadítása után kerültek felszínre a lakók közötti feszültségek, különösen olyanoknál, akik elvesztették rokonukat az Iszlám Állam brutális uralma alatt. Társadalmi szakadástól tartunk. Az IÁ-tagok családjai elleni erőszak csak még több halálhoz fog vezetni” – mutatott rá Sejk Ibrahim al-Dzsabúri helyi törzsi vezető.

A Reuters hírügynökség fotóriporterének megfigyelése szerint a Szaláheddín tartományban biztonsági feladatokat ellátó Szamarrai Műveleti Parancsnokság (SZMP) tagjai a lezárt dijálai házak falára graffitit festettek azzal a szöveggel, hogy „Lezárva az SZMP utasítására”, illetve „Nincs helyetek közöttünk”.

A migrációs ügyek minisztériuma nem tudta megerősíteni a kényszerkitelepítéseket, ugyanakkor az elnyomás eszközeiként elutasította az ilyen cselekményeket.

A nyugat-iraki Hit 170 családjának a napokban kezdődő muszlim zarándoklat ünnepének (íd al-adha) végéig adtak haladékot, hogy elhagyják a várost – közölte egy rendőrségi tisztségviselő és egy nemzetközi segélyszervezet munkatársa. Muhannad Zbar, a város polgármestere korábban bejelentette, hogy kész akár a város felét is kitelepíttetni, amennyiben kiderülne róluk, hogy kapcsolatban állnak a dzsihadista szervezettel.

Mivel az elűzötteket a szomszédos kerületek nem fogadják be, nem marad más választásuk, mint hogy az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló – a nyugati nyilatkozatok szerint egyre zsugorodó – területekre költözzenek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »