Kiskirályok ideje

Kémvezérrel, katonai elhárítóval, TEK-es harci kiképzővel erősít a Magyar Nemzeti Bank – írja az Index.

A szerződtetettek névsora tekintélyes: ott van mindjárt Göbölös László, aki 2012 és 2015 között az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatója volt. Aztán Görög Sándor, az AH korábbi műveleti főigazgató-helyettese, aki a Katonai Biztonsági Hivatal igazgatójaként is szolgált. Ők ketten – a hivatalos magyarázat szerint – szakmai tapasztalatukkal segítik majd a jegybank biztonságpolitikai munkáját. Aztán érkezik Dobra Tibor, aki alezredesi rangban a kémelhárítás jogi igazgatója volt ugyancsak az AH-nál – ő az MNB Biztonsági Zrt. (a jegybank egyik fegyveres őrző-védő cége) belső ellenőrzéséhez kerül. És végül Bakonyi András, a Terrorelhárítási Központ (TEK) egykori fegyveres harci kiképzője, aki ezentúl nem a TEK-eseket, hanem a nemzeti bank securityembereit tanítja majd lőni. Őt talán kevesebben ismerik, pedig – focihasonlattal – valódi sztárigazolás: húsz évet szolgált a hadseregnél és a rendőrség különleges egységeinél, harmincszoros magyar bajnok sportlövő, ráadásul speciális rendőri egységek nemzetközi versenyein is többször győzött. Afféle magyar Rambo.

Már azt sem igazán értettük, miért kell két fegyveres őrző-védő cég a jegybanknak, meg sok tízmilliós fegyverbeszerzés. Háború lesz? Vagy valaki nemzetibank-rablásra készül, mint Jeremy Irons a Die Hard – Az élet mindig drága című filmben? Az ember csak kapkodja a fejét. Mi folyik itt? Netán kádertemető lesz a nemzet bankjából? (Nem lenne példa nélküli, hiszen 2007-ben ide ejtőernyőzték Bene László bukott országos rendőrfőkapitányt, aztán Braun Róbert többszörös miniszterelnöki tanácsadót is.) Félő, most nem erről van szó. Mintha Matolcsy György egy komoly hatalmi erőközpontot építene titkosszolgálati és fegyveres háttérrel. Talán a bunkerrendszer is épül már a Szabadság tér alatt… Pedig Hofi is megmondta a rendszerváltáskor: nem kell ide fegyveres őrség a szocializmus vívmányainak megőrzéséhez – egy éjjeliőr is megteszi. Most is elég lenne annyi.

Bár a névtelen szakértőket nem szeretjük (mert hasonlítanak A tanúból ismert „komoly névtelen feljelentőhöz”), mégiscsak figyelemre méltó az Index anonim forrása, aki szerint Matolcsy György „olyan volt titkosszolgálati vezetőkkel veszi körül magát, akik nagyon sokat tudnak az elitről, így erős pozícióba került a konkurenciájával szemben”. Egy biztonsági szakértő pedig azt fejtegette, hogy a jegybank körüli extitkosszolga, exkommandós csapatra lassan jobban illik a különítmény vagy bandérium megnevezés.

Az állam erőszak-monopóliuma megbonthatatlan – ezt maga Lázár János mondta még 2009-ben, a parlament rendészeti bizottságának elnökeként. És igaza volt. Abban talán kevésbé, hogy ennek megbontásával akkor a fegyvertelen Magyar Gárdát vádolta, miközben egyes fegyveres őrző-védő cégek rendszeresen alkalmaznak erőszakot, törvénytelenül. Elég, ha csak a 2006. őszi „rendteremtésben” segédkező In-Kal Securityre, a gyakori utasveréseikről ismert BKV-s ellenőr-kidobókra, vagy éppen a Városligetben mostanában pofozkodó izomemberekre gondolunk. Ám a jegybanki „bandérium” ezeknél jóval komolyabbnak tűnik. Ha minden állami vezető saját, különbejáratú magánhadsereget állít, akkor visszajutunk a kiskirályok korába, amikor Csák Máté és társai önálló államokat hoztak létre a Magyar Királyságon belül, pénzt verettek, és szabályos hadjáratokat vezettek a király vagy a többi kiskirály ellen. Kövér László már fölállította a maga parlamenti őrségét sokkolókkal, bilincsekkel. Ki lesz a következő?

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »