Kiska magyarázatot vár a pénzügyminisztertől a titkos információk kiszivárgásáról

Kiska magyarázatot vár a pénzügyminisztertől a titkos információk kiszivárgásáról

POZSONY. Andrej Kiska köztársasági elnök ma felszólította Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminisztert, hogy hétfõig, szeptember 18-ig, vagyis mielõtt elrepül az Amerikai Egyesült Államokba, magyarázza meg, hogyan szivárogtak ki a személyét érintõ titkos információk, és milyen következtetéseket von le az üggyel kapcsolatban. A köztársasági elnök ezt ma a közösségi hálón jelentette be. A dokumentumok kiszivárogatátását maffiózó praktikának nevezte.

Így reagált arra a tényre, hogy a törvény által védett, a pénzügyi felügyeletre vonatkozó információk anonim e-maileken keresztül szivárogtak ki, Ukrajnán keresztül.

„Ezekben a napokban dõl el, hogy Szlovákia a maffia állama-e vagy sem. Vannak maffiózó praktikák, amikor elõszedik a titkos dokumentumokat, és felhasználják õket országaink állampolgárai, a politikusok ellen. És ma ilyen maffiózó praktikákat használnak fel az államfõ ellen. Egyetlen szlovák állampolgár sem lehet biztos abban, hogy ilyen jellegû maffiózó praktikákat nem használnak majd fel ellene is” – fogalmazott a köztársasági elnök.

Mint ismeretes, több újság szerkesztõsége névtelen levelet kapott, amelyben az állt, hogy a Kiska Travel Agency (KTAG) társaságot, amelynek tulajdonosa Andrej Kiska és fivére, Jaroslav, a pénzügyi felügyelet és a rendõrség vizsgálta. Megállapították, hogy 27.000 euróval kevesebb adót fizetett be a vállalat a 2014-es évre, az eset Kiska választási kampányának finanszírozásával áll összefüggésben. Hasonló emailt kapott ma reggel a TASR szerkesztõsége is.

A cég elismerte, hogy hibázott, és befizette a hiányzó összeget. Kiska a keddi, szeptember 12-i sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az adóhivatalnak más véleménye volt az adott tétel elkönyvelésével kapcsolatban, mint a KTAG-nek. Az államfõ szerint gyakoriak a hasonló esetek, neki személy szerint nincs rejtegetnivalója.

A kormány tagjait nem teljesen elégítette ki a köztársasági elnök magyarázata az adóellenõrzésrõl és a rendõrségi vizsgálatról a családi vállalatban.

A pénzügyminiszter is nyilatkozott, azt mondta, nem gondolja, hogy a Kiska cégére vonatkozó, adóval kapcsolatos dokumentumokat a pénzügyi felügyelet szivárogtatta ki.

A pénzügyminiszter elhatárolódik Kiska állításaitól

Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter elfogadta Andrej Kiska köztársasági elnök meghívását, személyesen fog vele beszélni a kialakult helyzetrõl, nem pedig a sajtón keresztül. Ezt az államfõ mai felszólítására reagálva jelentette be, miszerint hétfõig magyarázza meg, hogyan szivárogtak ki az államfõ személyét érintõ titkos információk, és milyen következtetéseket von le az üggyel kapcsolatban.

„Ebben a pillanatban azt mondhatom, tájékoztatni fogom õt arról, ki került kapcsolatba ezekkel a dokumentumokkal. Egyelõre nem ismert, ki küldte az adott dokumentumokat, hogy valóban a pénzügyi felügyelettõl szivárogtak-e ki, ezért kérem a köztársasági elnök urat, addig fontolja meg a szavait” – jegyezte meg a pénzügyminiszter állásfoglalásában. „Egyúttal világosan elhatárolódom a praktikáktól, amelyeket a köztársasági elnök emotív jellegû beszédében megnevezett” – tette hozzá Kažimír.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »