Kishegyesen a haladók "győzedelmeskedtek"

Kishegyesen a haladók "győzedelmeskedtek"

A kishegyesi községben a haladók szerezték meg a legtöbb képviselői helyet, második a VMSZ, harmadik pedig a szocialista vezetésű koalíció. A nem hivatalos eredmények szerint a haladóknak 10, a VMSZ-nek 8, a szocialistáknak 5 és a Montenegrói Pártnak (CP) 2 képviselője lesz.

Az 1-es szám alatt az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik elnevezésű koalíció szerepelt. A listavezető Zoran Martinović, második a listán Zlatko Popović, a harmadik pedig Ksenija Kustudić – Đukić. Erre a listára szavaztak a legtöbben, így valószínűleg 10 képviselőjük lesz a testületben. A 2-es sorszámmal a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista szerepelt a szavazólapon, a listavezető Szügyi István, a második helyen Bojtos Béla, a harmadikon pedig Linka B. Gabriella neve szerepel. A jelek szerint megismételték a 2012-es eredményüket és megint 8 képviselőt juttattak be a 25 tagú testületbe. A 3-as sorszám alatt a Szerbiai Szocialista Párt – Marko Rovčanin lista szerepelt, a listavezető Marko Rovčanin mögött a második helyen Aleksandar Martinović , a harmadik helyen pedig Dragana Pešikan neve szerepel. Ezúttal öt képviselővel rendelkeznek majd, míg a 4-es sorszámú lista, mely a Montenegrói Párt – Nenad Stevović nevet viseli és Nenad Stevović a listavezető, második a listán Milo Milojko, a harmadik pedig Aleksandra Vučinić, két képviselőt ad majd az összetételben.

Kishegyes község három településén, Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen 10 615 szavazópolgár szerepel a névjegyzékben, akik 25 szavazóhelyen adhatták le a voksukat. A részvételi arány a reggeli órákban a szokásosnál magasabb volt, a 10 óra 30 perckor közzétett adatok szerint addigra már minden szavazóhelyen elérte a 10 százalékot, de volt, ahol meghaladta a 15 százalékot is. Végül összesen 55 százalékos volt a részvételi arány, Szeghegyen kiugróan magas 60 százalékot meghaladó, míg Kishegyesen alig 50 százalékos, Bácsfeketehegyen pedig az átlaggal szinte megegyező.

Kishegyes községben 2012-ben is nagyobb volt a részvételi arány az országos átlagnál. Akkor a szavazati joggal rendelkezők 60,2 százaléka élt alkotmányos jogával. Önkormányzati szinten 11 listát hirdettek meg, végül pedig egyik pártnak, csoportosulásnak, vagy koalíciónak sem sikerült elérni a 30 százalékos támogatottságot. Nyolc párt és csoportosulás jutott így képviselői helyekhez. A VMSZ akkor nyolc, a Demokrata Párt öt, a Szerbiai Szocialista Párt három, a Kishegyes község kisrészvényesei és megkárosított dolgozói, mezőgazdászai és megalázott polgárai – Bertók Lajos csoportnak szintén három, a Szerbiai Egyesült Régiók és az Indítsuk el Kishegyest Szerbiai Haladók Pártja – Tomislav Nikolić lista két-két mandátumot szerzett. Egy-egy képviselője lett az Egységes Szerbia és a Montenegrói Párt – Nenad Stevović listájának. 2012-ben az indulók közül nem szerzett mandátumot a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Nemzeti Egyesület Montenegró Polgárok Csoportja és a Szerb Lista Kishegyesért csoportosulás sem.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »