Kishegyes: Az elsősök fogadása

Kishegyes: Az elsősök fogadása

A kishegyesi és a bácsfeketehegyi általános iskolákban magas rangú hazai és anyaországbeli tisztségviselők jelenlétében vehették át a magyarul tanuló elsősök a beiskolázási tanszercsomagot. A bácsfeketehegyi iskolát az MNT kiemelt jelentőségű intézményévé nyilvánította. A magyar állam támogatja az itteni magyar ajkú diákokat az óvodás korosztálytól kezdődően egészen a felsőoktatásban részesülőkig.

Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője az eseményt követően portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy Vajdaságban 1521 anyanyelvén tanuló magyar ajkú elsős kisdiák veheti át idén a beiskolázási tanszercsomagot. Az államtitkárság nagy figyelmet fordít a Kárpát-medencében élő magyarok anyanyelven történő oktatásának támogatására. A tematikus programok az óvodai oktatás támogatásával indultak és máig eljutottak középiskolákig, illetve a gazdasági szempontokat előtérbe helyezve a szakképzés támogatásáig. A feladatot Pirityiné szerint sokban megkönnyíti, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak van egy jól kidolgozott koncepciója, a beiskolázási csomagok osztása pedig csak egy részét képezik a támogatási rendszernek. Azzal azonban, hogy a 95 vajdasági településen, anyanyelvén tanuló minden magyar kis elsős megkapta a csomagot, a szülők anyagi terheit is megpróbálják enyhíteni, de mindez szimbolikusan azt az üzenetet is közvetíti, hogy érdemes magyarul tanulni. Az elsősök támogatásán kívül számos olyan programot indítottak, mely az oktatás támogatását célozza. Az intézmények fenntartásának támogatása mellett a szórványban a diákbuszok működtetéséhez is hozzájárulnak. A magyar nyelvű középiskolai oktatás támogatására a tavalyi tanévben 60 millió forintot fordítottak. Ilyen támogatásban tavaly négy középiskola részesült, de az MNT javaslatára a jövőben az összes olyan vajdasági szakközépiskolát támogatni fogják, melyekben magyar diákok tanulnak.

Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, Pásztor István a tartományi képviselőház elnöke, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Petkovics Márta, az MNT VB tagja, Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának az elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, valamint az MNT tagjainak és a kishegyesi önkormányzat tisztségviselőinek, az intézmények és vallási közösségek képviselőinek a jelenlétében adták át Bácsfeketehegyen, majd Kishegyesen is az elsőbe indulóknak az MNT beiskolázási csomagjait.

Bácsfeketehegyen Bojtos Béla, a Nikola Đurković Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy 17 kisdiák magyarul, 24-en pedig szerb nyelven indulnak az első osztályba. A létszám akár nagyobb is lehetett volna, mert sajnos vannak olyan gyerekek, akik éppen iskolakezdés előtt költöztek külföldre szüleikkel. Az igazgató szerint a tanévkezdéshez felkészültek az iskolában, tiszta és rendezett környezet várja a diákokat, a pánikvilágítást is sikerült a nyár folyamán beszereltetni, így pedig az intézmény már biztonságosabb is.

Kishegyesen Hajvert Ákos, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatója közvetlen szavakat intézett az elsősökhöz, akik bevallották, hogy egy kicsit izgulnak, az igazgató pedig arra hívta fel a figyelmüket, hogy ez a kellemes izgalom eltarthat egészen a nyolcadik osztály végéig is.

Mgr. Hajnal Jenő elmondta, hogy az MNT kiemelt jelentőségű intézménnyé nyilvánította a bácsfeketehegyi iskolát. Kishegyesen is hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy minden gyermek a saját anyanyelvén tanuljon, hiszen így a saját kis világában tudja a tudást is megszerezni, ami az egész közösség számára hasznos. Az MNT elnöke hangsúlyozta, hogy nem csak a szülők és a lokális közösség, de a magyar állam, magyar kormány és a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság is különféle programokon keresztül támogatja a fiatalokat az óvodától egészen a felsőoktatásig.

Kishegyes község három általános iskolájában összesen 107 elsős kezdi meg a tanévet. Kishegyesen két magyar osztályban 37 kisdiák tanul majd anyanyelvén, Kerekes Katalin és Toldi Kornélia tanítónők vezetésével. Bácsfeketehegyen pedig Bojtos Kiss Irén tanítónő 17 magyar elsőst oktat majd. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az előzetesen bejelentett protokoll ellenére nem tudott jelen lenni a beiskolázási csomagok átadásán. Nem hivatalos információk szerint személygépkocsijával koccanásos balesetet szenvedett Bácsfeketehegy központjában, melyben senki sem sérült meg, csupán kisebb anyagi kár keletkezett.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »