Kisebbségek: Nagyvonalú törvények születnek, de a megvalósításuk elmarad

Kisebbségek: Nagyvonalú törvények születnek, de a megvalósításuk elmarad

Bár néhány területen van előrelépés a kisebbségi jogok terén, hiába születnek nagyvonalú törvényi megoldások, ha azok végrehajtása elmarad – hangzott el a marosvásárhelyi kisebbségi szemináriumon. A találkozót 1999 óta évente összehívja a Bernády Alapítvány, a rendezvény a kisebbségi politikusok és kisebbségjogi szervezetek egyfajta műhelye.

A Minority Safepack népszerűsítése volt az egyik oka az idei kisebbségi szeminárium témaválasztásának. A szervezők szerint ma már nem lehet a kisebbségek nélkül dönteni az őket érintő kérdésekben.

„Nagyon sok olyan kérdés van, amelyet itt levő személyek, akik a civil társadalmat képviselik, különböző kisebbségeket, intézményeket nyíltan megtárgyaljuk és én bízom abban, hogy ez egy olyan többlet mindannyiunk számára, ami egy üzenet is persze, azoknak akik döntenek, hogy oda kell figyelni a nemzeti kisebbségekre, mert ők tudják a legjobban, hogy mire van szükségük, ami a nyelvi jogokat, a kulturális jogokat illeti” – mondta Borbély László, a Bernády Alapítvány elnöke.

A szemináriumon évente legalább hat-hét romániai kisebbség képviselteti magát, így a résztvevők megismerhetik egymás gondjait, összevethetik tapasztalataikat és tanulhatnak egymástól. Erre annál is inkább szükség van, mert ugyan a kommunista időkhöz képest jelentős előrelépések történtek, de a magyar szimbólumok használata például továbbra is korlátozott, akárcsak a a kisebbségi nyelvhasználat.

„A különböző kormányok úgy gondolják, hogy miután elértek egy célt, akkor le lehet lassítani vagy vissza lehet fogni egy folyamatot és az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy egy stagnálás után bekövetkezett egy visszafejlődés is” – mondta Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke.

Erre fokozottan kell figyelni különösen a magyar kisebbség helyzetében, mert azok a megoldások, amelyek kielégítőek lehetnek egy kevésbé népes kisebbségnek, nem felelhetnek meg annak a közösségnek, amely régiós szerepet tölt be. Ráadásul hiába születnek nagyvonalú megoldások törvényi szinten, ha a megvalósításuk elmarad, a területi autonómiánál pedig inkább visszalépés van mint haladás.

„Minden bizonnyal szükség van arra, hogy a magyarok előrelépjenek: új stratégiákra van szükség, amelyek meggyőzhetik a többséget, ugyanakkor mégiscsak létezik a többségben egy réteg, amelyik értékként ismeri el az együttélést, és ennek a rétegnek aktivizálódnia kellene. Valahogy úgy kellene a kisebbségnek párbeszédet folytatnia a többséggel mint a ’90-es években a Bálványosi Akadémián, aminek aztán látható eredménye volt. Tehát gondolhatunk ilyen megoldásokra is, de akár újabbakat is kitalálhatunk” – mondta egy román egyetem tanár, Gabriel Andreescu.

Ennek pedig egy ilyen szeminárium kiváló terepe lehet. A Minority Safepack polgári kezdeményezéshez egyébként már hónapok óta gyűlnek az aláírások. A kezdeményező RMDSZ célja, hogy az Európai Unióban elérjék a kisebbségek védelmét. A javaslatcsomag a szabad anyanyelv- és szimbólumhasználat mellett az egyenlő bánásmódra, a nemzeti kisebbségi kultúrák megőrzésére is kiterjed. Az egymillió aláírást jövő áprilisig kell hozzá összegyűjteni az uniós tagállamokban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »