Kirúgták a szerkesztőt, tüntettek mellette

Kirúgták a szerkesztőt, tüntettek mellette

Ez nem az Origo-sztori, hanem a hongkongi Ming Paóról van szó. Körülbelül 400-an tüntettek a kínai nyelvű napilap múlt hónapban váratlanul elbocsátott népszerű szerkesztője mellett hétfőn – számolt be a helyi média kedden.

Csiang Kuo-jüantól (Keung Kwok-yuan) április 20-án vált meg munkáltatója, aznap, amikor a lap címlapján hozta a Panama-iratok friss leleplezését, amelyben helyi, hongkongi milliárdos vállalkozók, politikusok is érintettek voltak. A 30 éves újságírói tapasztalattal rendelkező férfi korábban a televíziónál és az Apple Daily nevű lapnál is dolgozott, többnyire elemző írásokat közölt.

A Ming Pao szerkesztősége elé szervezett demonstráción részt vevők támogatásukat igyekeztek kifejezni az ott dolgozók iránt és tiltakoztak, amiért szerintük mondvacsinált indokkal, a költségek csökkentésére hivatkozással mondtak fel a szerkesztőnek.

A tüntetők – köztük a lap alkalmazottai – arra figyelmeztettek, hogy a városban veszélyeztetve érzik a sajtószabadságot, egyre nagyobb mértékben jelenik meg az öncenzúra, és a konkrét eset is arra utal, hogy a munkáltató fenyegeti az alkalmazottait. Sok lap üzletileg kiszolgáltatott, hirdetési bevételeik a politikában is érintett nagyvállalatoktól függ. A demonstrációt gyömbér-tüntésnek nevezték el, mivel Keung nevének kantoni nyelvjárásban történő kiejtése a gyömbérére emlékeztet, s ezért a fűszernövényből többen szimbólumként hoztak is magukkal.

Az újság munkatársai egyébként az elmúlt hetekben több módon is igyekeztek elégedetlenségüket kifejezni a történtek miatt. A dolgozók állítólag más szakmai érdekvédelmi lépésre is készülnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »