Kirk kapitány akart lenni, de nem jött össze

Kirk kapitány akart lenni, de nem jött össze

Kirk kapitányt republikánusnak tartja, egyben ironikusan bevallotta: a saját apja gyilkolta meg John F. Kennedyt. Megtalálták már a női hasonmását is, de hiába szállt be a személyeskedésben bővelkedő kampányba, végül alulmaradt. Mik voltak a leghajmeresztőbb állításai a republikánus elnökjelöltségért vívott harc során Ted Cruznak?

Két rossz közül az egyik: hiába fogott volna össze a republikánus elit a sokak által gyűlölt Donald Trump ellen, a texasi szenátor Ted Cruz végig nem tudta beérni Donald Trumpot, és május harmadikán aztán kénytelen volt kiszállni a küzdelemből. A most befutó republikánus jelölt kritikusainak tetszését sem sikerült elnyernie: többen úgy vélik, hasonlóan veszélyes és durva elképzelésekkel bír, csak kevésbé bizonyul sötét lónak, elképzeléseit valószínűleg teljesen komolyan gondolja. A többi republikánus jelöltnél, így mondjuk Jeb Bushnál és John Kasichnél azért jóval nagyobb showmannek bizonyult Cruz. Azt vizsgáltuk, miként sikerült magára vonnia a közfigyelmet.

Női hasonmást találtak, pornóvideózást ajánlottak

Akármilyen hihetetlennek is tűnik, a 2016-os amerikai elnökjelöltkampány egyik sokakat izgalomban tartó témája Ted Cruz kinézete volt. Nem könnyű rápillantani Ted Cruzra – a cikkek egyik visszatérő állítása ez volt, Richard E. Cytowic pedig hosszan magyarázta a The Huffington Postra is kikerült írásában, miért érzi kényelmetlenül magát, ha a texasi szenátorra néz. Kitér arra, hogy ritkán, ha egyáltalán látott egyetlen hagyományos mosolyt is a szenátor részéről, s a szájmozgásán túl Cruz szemöldöke is nyugtalanítja őt. Szerinte az arc fontos: amint ránézünk valakire, már érezzük, megbízhatunk-e benne. A Popular Science feltette a kérdést, miért válhatott mémmé Cruz arca, majd számba vette, kikre hasonlít: többek közt a nyolcvanas évekbeli keresztény metálzenekar, a Stryper tagjára, Grayson Allen kosarasra és Kevinre A hivatal című sorozatból. Meg egy ismeretlen, 21 éves nőre Mississippiből: Searcy Hayesnek elég volt elmennie a televíziós The Maury Povich Show-ba, hogy kikiáltsák Cruz hasonmásává. Hayes korábban semmit sem tudott Cruzról, a különös hírnév viszont még bizarrabb fordulatot vett, amikor ennek jegyében az Xhamster szexvideó-megosztó felkérte pornóvideó készítésére, és ő rábólintott. Cruzból így ha elnökjelölt már nem is lesz, netes szexfilmet már sikerült inspirálnia.

Nem gyilkolt a hatvanas években

Ted Cruz szerint Kirk kapitány a Star Trekből republikánus, Picard pedig vérbeli demokrata. A szenátor tavaly beszélt erről a The New York Timesnak, kijelentve, hogy a fikciós USS Enterprise élén Kirköt váltó karakter túl racionális ahhoz, hogy hatékony vezető legyen. Cruz úgy vélekedett, a Fehér Házba egy Kirk kapitány kellene, a The Washington Post viszont úgy látja, téved: bár a szerző szerint a karakter valóban karizmatikus és magabiztos, az érzelmei túl gyakran ragadják magával, és így nem látja, mi a legjobb a csapatának.

Még gyilkosokkal is hírbe hozták a jelöltet, akinek felesége, Heidi Cruz kénytelen volt megnyugtatni a sajtót: férje nem az a zodiákus gyilkos, aki a hatvanas években többekkel végzett, és aki David Fincher Zodiac című filmjét is inspirálta. Hogy miért lenne az 1970-ben született Cruz a merénylő? A Vox szerint semmi különösebb hasonlóság nincs, egyszerűen csak nem szeretik az emberek Cruzt, és ezért viccelődnek hasonlókkal. A többi jelölt gyalázásában élen járó Trump tovább ment, és a Fox Newson vádolta meg Cruzt, hogy az apja segített meggyilkolni 1963-ban John F. Kennedyt. Cruz reakciója sem volt kevésbé meglepő: egy sajtókonferencián ironizálva megjegyezte, hogy igen, Rafael Cruz merényelte meg az elnököt, sőt titokban ő Elvis Presley, s a kertjében ásta el az 1970-es években eltűnt maffiózót, Jimmy Hoffát.

A nép egyszerű gyermeke? Ugyan már!

Bár Trumpot nem sikerült legyűrnie, sokan vélhették, hogy titkos befutó lehet majd, miután a 2012-es szenátorválasztáson sem jósoltak neki sok esélyt. A BBC azt írta, hogy a texasi kormányzóhelyettes, David Dewhurst sokkal erősebbnek tűnt, amihez hozzájárult az is, mennyi pénzt volt képes beleölni kampányába. Cruz ugyanakkor a szerinte kompromisszumos megoldásaival támadta őt, és saját államügyész-helyettesi eredményeit hozta fel. Ez magába foglalta a halálbüntetés melletti kiállást és az abortuszügyi szigorúbb szabályok megvédését is. Végül 2013-tól ő lett Texas szenátora, a BBC szerint most mégis az elitellenesség leplébe igyekszik bújni, miközben maga is az „establishment” része.

A politikus a Princetoni Egyetemre és a Harvardra járt, utóbbinál a Law Review szerkesztője volt. Ismert konzervatív jogtudósokkal dolgozott együtt, részt vett George W. Bush 2000-es elnöki kampányában, és államügyész-helyettes volt Texasban. Felesége befektetési igazgató a Goldman Sachsnál. Kevéssé olyan pálya, amely jellemző az elitellenes, népgyermeke-karakterekre, bár ez az ellentmondás éppúgy megvan a milliárdos Donald Trumpnál is.

A republikánusoknak sem kell

Dél-Karolina republikánus szenátora, Lindsey Graham jelentette ki még februárban: ha Cruzt a szenátuson belül gyilkolnák meg, és ott helyben tartanák is a tárgyalást, a merénylőt felmentenék. A viccnek szánt súlyos szavak mutatták: még pártbeli társai sem gondolnak sok jót az elnökjelöltségért küzdő politikusról. A Vox szerint mindennek oka, hogy bár Cruz a republikánus körökben elfogadott agendát viszi – támadja az Obamacare-t, nem támogatná az abortuszt segítő Planned Parenthoodot –, végül saját republikánus társait támadja csak, miért nem sikerül mindezt elérniük. Olyan, szélsőségesebb nézeteknek is hangot adó alaknak láthatják tehát, aki szeret a társainál ideológiák szintjén jobban teljesítő szerepben tetszelegni, miközben így csak nehezíti a republikánusok fő célját: hogy egyáltalán választást tudjanak nyerni.

Nemet mond a szexjátékokra

Ted Cruz vallja a jól ismert republikánus nézeteket: szerinte az államoknak önállóan kellene dönteniük a melegházasságról, az Obamacare helyett pedig az egészségügyet a beteg és az orvos közti ügynek kellene tekinteni. Néhány éve huszonegy órára sikerült is az obstrukció eszközéhez nyúlnia, megbénítva vele a kormányzatot. Cruz az egykulcsos adó híve, és elsősorban a határokon belüli munkahelyteremtésre koncentrálna. A szenátor egyben felszólalt a liberális-demokratikus értékek ellen is: azzal támadta Trumpot, hogy a „New York-i értékrendet” testesíti meg, amik szerinte az abortusz- és melegházasság-pártiság, a pénzre és a médiára való összpontosítás.

A terrortámadások után Cruz a muszlimok fokozottabb megfigyelésére tett javaslatot. A Reason szerint ugyanakkor még Trumpnál és a Clinton–Sanders párosnál is inkább tiszteletben tartaná a szövetségi kormány határait. Ellenezte például, hogy a telefonbeszélgetésekről tömegesen gyűjthessen adatokat a hatalom. Azért Snowdent leárulózta, amikor kellett.

Más ügyekben ugyanakkor már közel sem volt ilyen engedékeny: 2007-ben államügyész-helyettesként kiállt például amellett, hogy illegális maradjon a szexjátékok árusítása Texasban.

Az összefogás sem segített

Donald Trump ezúttal elvitte a show-t. Cruz miután Indianában 36,6 százalékot ért el Trump 53,3 százalékával szemben, kénytelen volt kiszállni a versenyből. Pedig még Kasich is összefogott vele – előbbi Indianában csupán 7,6 százalékig jutott –, hiába látták mindketten úgy, hogy Trump győzelme katasztrofális lenne a republikánusok számára.

A texasi szenátor alelnökjelöltként nevezte volna a korábbi elnökjelölt-jelöltet, Carly Fiorinát, és a vallásos szavazók körében is népszerű volt, de hiába. Végül tizenegy államban tudott győzni az előválasztások során, 565 delegátust begyűjtve. Megírtuk, a keddi bukás után közölte: „Korábban azt mondtam, hogy mindaddig folytatom, amíg látom a győzelemhez vezető utat, ez az út most lezárult.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »