Királysírt keresnek a Temes megyei Egresen

Királysírt keresnek a Temes megyei Egresen

Ígéretes eredményekkel zárult a Temes megyei Egresen a II. András magyar király temetkezési helyéül szolgáló ciszter kolostor feltárását célzó kutatás első szakasza, amelyet a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a temesvári Bánsági Nemzeti Múzeum szakemberei közösen végeznek – számoltak be a résztvevők. 

kiraly1_b

A III. Béla király által 1179-ben alapított egresi apátság csaknem négy évszázadon keresztül a ciszterciták legfontosabb magyarországi rendháza volt. A kolostor feltárása és az ott 1235-ben eltemetett II. András király sírjának megtalálása azért is fontos, mert a magyar középkori királysírok többsége megsemmisült.

A PPKE és a temesvári múzeum együttműködési egyezménye alapján közösen finanszírozott munkálatok során öt hét alatt eddig háromszor 25 négyzetméternyi területet ástak fel a több mint 50 méteres hosszúságúra tehető, háromhajós bazilika területén, ahol egy feltehetően tatárjárás kori tömegsírt találtak nagyon sok csontvázzal – számolt be az MTI-nek Daniela Tănase ásatásvezető régész. Azt ugyan nem tudják biztosan, hogy a királysír a katedrális melyik pontján található, vannak valószínűbb helyek és „közel járnak” ahhoz a szentélyfejhez, ahol II. András nyughelyének „elő kellene kerülnie” – vallja eközben Major Balázs, a PPKE régészeti tanszékének vezetője. 

Az egresi kolostor teljes feltárásához várhatóan három-négy év ásatási szezonjára és a terepmunkán előkerült leletek folyamatos feldolgozására lesz szükség, amennyiben mindkét intézmény meg tudja szerezni hozzá az anyagi támogatást.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »