Kiosztotta Palkovicsot a tiltakozó tanárnő

A Facebook közösségi oldalon válaszolt nyilvános posztjában a nemrég sztrájkot hirdetett zuglói tanárnő.

Sz.-né T. Zsuzsa a közösségi oldalon reagált Palkovics László Magyar Időkben megjelent interjújára. Az oktatási államtitkár a kormánypárti médiumnak kijelentette: „az iskolaigazgatónak és a tankerületi igazgatónak kell eljárni, és meg kell szüntetni a jogviszonyát, mert a munkaköri leírásában szerepel, hogy értékelnie kell a gyerekeket. Ha nem teszi, fegyelmi vétséget követ el.”

Ahogy Sz.-né a héten az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is elmondta a helyettesítésről: „Két változatot mondtam: nem írom be, vagy ötöst írok be. (…) Úgy gondolom, hogy amikor két teremben tanítok, vagy néha tanítok, néha nem, akkor

nincsen meg a jogalapom arra, hogy lezárjak valakit valamilyen jegyre, vagy bíráljam a teljesítményét.

(…) De ha a 13 csoportomból pusztán azért, mert úgy jöttek hozzám, és nem írom be, a másiknak meg beírom, az megint csak nem jogos. Nem igazságos. Akkor úgy gondolom, a másiknak sem írom be.”

Mostani kiírásában is kiállt ezen véleménye mellett – igaz, egy kis változtatással.

„Szeretném látni a munkaköri leírásomat, amelyben szerepel az értékelési kötelezettségem azon diákok tekintetében, akiknek
– nem abban a teremben van órájuk, amelyikben nekem kell lennem (összevonás szerepel a naplóban)
– kéthetente helyettesítem az informatikaórát
– más szakos tanárok tartják az informatikaórákat, amelyen jellemzően saját tantárgyuknak megfelelő témát tanítanak (mivel az informatikára nincs se képesítésük, se megfelelő rálátásuk).
Amennyiben ezen diákok értékelése bizonyítottan az én feladatom, akkor életbe lép a VAGY második argumentuma. Az én diákjaim elég jók ahhoz, hogy ne fenyegesse őket a »ha semmit sem csinál, akkor bukás«. Így, és ezt ők nagyon hamar megértették, marad a »ha dolgozol, akkor sikertől függetlenül ötös«”.

Majd hozzáfűzi: a tanított diákok mellett van, akit nem ismer, „ezért igazságtalanná válik az általam meghirdetett minőség értékelése. Ezért kap majd mindenki ötöst.”

„Még mielőtt bárki örülne – és ezt minden diákomnak, minden fórumon igyekszem elmondani – a sok így kapott jeles pillanatnyilag kellemesnek tűnik, de

az egész MAGYAR OKTATÁS HALÁLA.

Az a jeles nem csak a diákot minősíti, hanem azt a rendszert is, amiben az érdemjegyet megszerezte. És ez később visszaüt. Épp úgy, ahogy az egyéb érdemei miatt besegítéssel szerzett doktori címek is.”

Majd zárásképpen ekként ír: „Én tudom, hogy az én diákjaim később is tudják bizonyítani a tudásukat, nem ez a jeles fog számítani. Nekik mindegy. Lehet jó vagy jobb. Azonban a minőségi oktatás közös ügyünk. A minőségi munkához idő kell. Idő kell a lemaradók segítésére, a tehetségek fejlesztésére, az önképzésre, az egyetemekkel kapcsolattartásra. Egyetértek Palkoviccsal, ezek kellenek. Erre idő is kell. Ezért írtam 18+4 órát. 18 órát nem csak a mestertanároknak, hanem a gyakornokoknak, pedI-nek és pedII-nek is.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »