Kiosztják az európai uniós élelmiszercsomagokat

Kiosztják az európai uniós élelmiszercsomagokat

Megkezdik szerdán az európai uniós élelmiszercsomagok első részének kiosztását Hargita megyében, ahol összesen több mint 57 ezren részesülnek a támogatásban.

unios segely-MCS-2_b

Az uniós ügyekért felelős minisztérium hosszas késlekedés után zárta le a csomagok összeállítására és szállítására vonatkozó közbeszerzési eljárást, amelynek eredménye ellen korábban óvást nyújtottak be, ezért csúszott a segély eljuttatása a kedvezményezetteknek.

Az Európai Unió intervenciós tartalékaiból származó élelmiszertámogatás első részét – több mint 30 ezer csomagot – Hargita megyében június 8-a és 15-e között szállítják ki, egyelőre tizenöt településre, az újabb szállítmány pedig a hónap végére várható. A Hargita megyei prefektúra tájékoztatása szerint az ütemtervet – hogy mikor, hova és mennyi csomagot szállítanak – a feladattal megbízott cég, az Ilfov megyei Libro Events Kft. állítja össze.

Hargita megyében összesen 115 ezer élelmiszercsomagot kell szétosztani 57 ezer kisjövedelmű személynek. Minden bizonnyal azokon a településeken, ahová nem érkezik meg egyszerre mindegyik csomag, csak azután adják át a kedvezményezetteknek a támogatást, amikor a teljes mennyiséget megkapják. A kormányhivatal közlése szerint a kisebb településekre többnyire egyszerre küldik majd el a teljes mennyiséget, a nagyobbakban pedig várni kell a további szállítmányokra.

Mint rámutattak: mindegyik csomagot kiszállítják Etédre, Szentábrahámra, Székelyderzsre, Csíkpálfalvára, Madéfalvára, Kányádra, Csíkcsicsóba és Szentegyházára. Ezzel szemben csak a támogatás egy részét kapja meg Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Homoródszentmárton, Parajd, Siménfalva és Kápolnás. A segélyben más településeken élők is részesülnek, de egyelőre nem tudni, hogy oda mikor küldik el a csomagokat.

Biró Edit, a csíkszeredai polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője arról számolt be: a megyeszékhelyen 2344 személy jogosult az európai uniós élelmiszersegélyre. Bukarestből már értesítették őket a támogatás érkezéséről, de még nem tudják, hogy mikortól kezdhetik ezek szétosztását, meg kell várniuk, amíg a prefektúra közli velük az ütemtervet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »