Kínával barátkozna Rodrigo Duterte

Háromnapos hivatalos látogatást tesz Kínában a Fülöp-szigeteki elnök.

A politikus kínai partnereivel szemben már nem fogalmaz olyan élesen, mint a nyugatiakkal.

Területi vitáról egyeztet háromnapos kínai látogatásán a Fülöp-szigeteki elnök. Még 2013-ban a hágai Nemzetközi Bíróság hozott döntést arról, hogy Kína nem tulajdonolhatja a Dél-kínai-tenger 90 százalékát. Több délkelet-ázsiai ország is igényt tart a tengerrészre, néhányan katonai mozgósításokba is kezdtek az évek alatt. Kína 2012-ben olyan intézkedéseket hozott, amivel blokkolta a Fülöp-szigeteki halászok kijutását a nyílt vízre a Scarborough öbölnél, nyomorba taszítva ezzel a Fülöp-szigetek halászatból élő részeit. A halászok nagy része ezért az ország másik részére költözött, hogy valahogy megélhetést biztosítson a családjának.

„Jobb itt halászni, mert itt nincsenek meg azok a nehézségek a halfogásnál, mint Scarborough-ban. Itt rövid idő alatt sok halat foghatunk” – nyilatkozta egy halász, Danny Barnacha.

A botrányos kijelentéseiről elhíresült Rodrigo Duterte a többi között egy területi vitáról is tárgyal a kommunista országban. A kínai haditengerészet megerősítette a védelmet a vizeken, és üldözi a halászokat.

„Remélem, hogy az elnök tárgyalni fog a mi ügyünkről is a kétoldali egyeztetéseken, vagy legalábbis engedi, hogy halásszunk, amíg az egyeztetések tartanak. Mi nem katonák vagyunk, hogy harcoljunk” – mondta Nesal Milanio halászhajó kapitány.

Elődjéhez, Benigno Aquinóhoz képest a 100 napja hatalmon lévő Duterte kevésbé agresszív hangot ütött meg a Dél-kínai-tenger ügyében pekingi kollégáival.

„Mi jók vagyunk Kínánál, de ne érintsük a Scarborough-ügyet, mert nem tudunk vele mit kezdeni. Ha mérgesek vagyunk, akkor is csak fújni tudunk egyet. Nem tudunk mit tenni, kezdjünk el beszélgetni, és megkérjük őket, hogy engedjék a filippínó halászokat dolgozni, aztán beszélgetünk tovább” – mondta el Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök.

Szakértők szerint a lágyabb retorikával és a Nyugattal szemben éles kritikákkal kívánja Duterte a tárgyalóasztalhoz csábítani a kínai diplomáciát.

„Igazából most válik nyitottá, különösen Kína felé. A megfogalmazás úgy gondolom: a kapcsolat normalizálása azok után, ami történt az Aquino-kormány alatt a Kína és Fülöp-szigetek közötti kapcsolatban. Megpróbálja visszafordítani egy normális baráti szintre, hogy megkezdhessük a kétoldali tárgyalásokat” – ismertette Ramon Casiple, a Politikai és Választási Reform Intézet elnöke.

A kínai kormány is készen áll a kapcsolat megerősítésére.

„A barátság Kína és a Fülöp-szigetek között egy népszerű akarattal van összhangban, csakúgy, mint a régió általános fejlődésével. Kína nagyon fontosnak tartja a Fülöp-szigeteki kapcsolat fejlődését, és hajlandó együtt dolgozni a filippínókkal, hogy a kapcsolat a helyes pályára álljon vissza, és egészségesen fejlődjön, hogy mindkét ország népe nyerhessen vele” – reagált Geng Shuang, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A Dél-kínai-tengeren évente 5000 milliárd dollárnyi áru megy keresztül. A tenger feletti ellenőrzés katonai szembenállásokat okozott az elmúlt időszakban, és a térség gócpontjává vált.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »