Kína fegyverszünet helyett békét kötne a Koreai-félszigeten.

Az észak-koreai nukleáris kérdésben érintett felek közötti hatékonyabb kommunikációt szeretne és valamennyi érintettől önmérsékletet várna Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár. Erről akkor beszélt, amikor Pekingben fogadta Ri Szu Jongot, a Koreai Munkapárt alelnökét, a párt politikai bizottságának tagját. Észak-Korea azonban nem mond le arról, hogy időként ráhozza a frászt az egész világra

Csütörtöki sajtóbeszámolók szerint a pártdelegációt vezető Ri átadta az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un „szóbeli üzenetét” a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzésének és a „hagyományos barátság” fejlesztésének szándékáról. Hszi Csin-ping a találkozón kifejezte, a látogatásból arra következtet, hogy az észak-koreai vezető (akivel ő maga sosem találkozott) „nagy jelentőséget tulajdonít” a pártok és a két nemzet közötti kapcsolatoknak.

Hszi utalt arra, hogy Peking hajlandó együttműködni Phenjannal a kapcsolatok konszolidálásán és fejlesztésén, egyúttal megerősítette: országa álláspontja a Koreai-félsziget kérdésében világos és következetes. Kína többször nyilvánvalóvá tette, hogy nem szeretne atomfegyvert a szomszédságában, a Koreai-félszigeten, és támogatta az ENSZ Biztonsági Tanács Észak-Koreát fegyverkísérletei miatt büntető szankcióit is.

Ri Szu Jong észak-koreai hivatalos források szerint szerdán vendéglátójával, a Kínai Kommunista Párt (KKP) nemzetközi főosztályának miniszteri rangú vezetőjével, Szung Taóval tárgyalva ugyanakkor közölte, hogy Észak-Korea nem akar felhagyni atomprogramjával. Erről a kínai jelentések nem tettek említést. Daniel Russel, a kelet-ázsiai ügyekért felelős amerikai diplomata a napokban kijelentette, a jövő héten Pekingben esedékes kínai-amerikai magas szintű tárgyalásoknak az lesz az egyik témája, miként lehetne Észak-Koreára nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy visszatérjen a Koreai-félsziget atommentesítését szolgáló tárgyalásokhoz. Vang Ji, kínai külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy kormánya a leszerelés mellett ugyanolyan fontosnak tartja a koreai háborút végleg lezáró békeszerződés tető alá hozását, aminek hiánya “érthető aggodalommal” tölti el Phenjant.

Az ENSZ elítélte

Eközben Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte szerdán a legutóbbi három sikertelen észak-koreai rakétakísérletet, és azzal fenyegette meg Phenjant, hogy további “súlyos intézkedéseket” hoz ellene. Észak-Korea áprilisban négy kísérletet hajtott végre, az első kettőt a BT elítélte egy közleményben, a továbbiakat viszont nem tudta, mert Oroszország olyan módosításokat javasolt a tervezethez, amelyet az Egyesült Államok, Japán és több más tagország elfogadhatatlannak tartott. Most viszont sikerült egyhangúlag megállapodni a közlemény szövegében, és ebben elítélik mind a két április végi sikertelen rakétatesztet, mind azt, amelyet Észak-Korea most kedden hajtott végre, ismét sikertelenül.

Mind a három, most elítélt teszt alkalmával és egy korábbi áprilisival is Muszudan rakétát próbált ki Phenjan. Ilyen típusú rakéta kísérlete soha nem sikerült még. A dél-koreai média úgy tudja, Északnak 20-30 Muszudan rakétája lehet. Először 2007-ben próbálták ki e típust. Észak-Koreát nemzetközi szankciók egész sora sújtja, amelyeket idén márciusban tovább szigorítottak, miután Phenjan újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre és ballisztikus rakétát lőtt ki.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »