Kína az igazság felé fordítaná a hírportálokat

A kínai hírportálok a közösségi médiából sem vehetnek át ellenőrzés nélkül híreket, híreszteléseket, a jövőben kiemelt hangsúlyt kell fektetniük forrásaik ellenőrzésére – rendelte el a kínai internetfelügyelet (CAC).

A hivatal felszólította helyi szerveit, hogy felügyeleti munkájukkal segítsenek megelőzni a feltételezésekre és szóbeszédre alapozott, végeredményben „torzított” tartalmú hírek közlését. Utaltak arra, hogy számos kétes tartalmú „hír” forrásai különböző weblapok. A szervezet az online közösséget is arra biztatta, hogy jelezze, ha hamis hírekkel találkozik.

A felügyelet a közelmúltban több nagy internetes hírközlő honlap működtetőjét, így az ismert Sina.com-ot, a 163.com-ot és az Ifeng.com-ot, valamint a Tencent szolgáltatót is megbüntette, amiért valótlan, illetve a tényeket eltorzító történeteket közölt tudósításokként – számolt be a Hszinhua hírügynökség hétfői jelentésében.

A CAC valódi, objektív és pártatlan online újságírói munkát szorgalmazott, amelynek érdekében – mint fogalmazott – a szerkesztőségeknek javítaniuk kell hírgyártó tevékenységükön, továbbá a hírek tartalmi ellenőrzésének mechanizmusán.

Kínában korábban már magánszemélyeket is felelősségre vontak, amiért „pánikkeltő rémhíreket terjesztettek, vagy klikkvadász célzattal közöltek hangzatos valótlanságokat”. Egyes csoportok állítólag arra szakosodtak, hogy újságírók bevonásával fizetett szolgáltatásként vállalják „hírek”, sokszor negatív, az üzleti partnereket kedvezőtlen színben feltüntető jelentések közzétételét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »