Kimondták: Gúnyolódott a holokauszton a helyi jobbikos képviselő

Kimondták: Gúnyolódott a holokauszton a helyi jobbikos képviselő

Jogerősen is holokauszttagadó a Jobbik egyik debreceni önkormányzati képviselője. A másodfokú bíróság szerint szó sem volt szóviccekről, a radikális politikus gúnyolódott a náci népirtáson.

„Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok a hősök, a háborúban elesettek a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó, a holokaszt – szándékos volt elnézést érte, és annak az áldozataira való megemlékezés” – ezekért a mondatokért kellett bíróság elé állnia Ágoston Tibornak, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselőjének.

A politikus két éve, a nagyerdei katonai emlékműnél mondott beszédet, az elhangzottak után feljelentették a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadásáért. Első fokon bűnösnek találták, és 750 ezer forintra büntették. Védője felmentésért fellebbezett, másodfokú ítélethirdetésen a Jobbik helyi elnöke is megjelent a Debreceni Törvényszéken.

Ágoston Tibor manipulációt emlegetett az utolsó szó jogán. „A szövegkörnyezetből való kiemelése okozza azt a fajta helyzetet, ami miatt most itt állok, úgyhogy én mást nem kívánok mondani” – fogalmazott.

A bíróság nem fogadta el a politikus védekezését. A büntetőtanács elnöke szerint: hollókamu és a hollókaszt nem nyelvbotlás volt. „Ezek nem szóviccek. Abban a környezetben és abban a helyzetben, amiben ez elhangzott, egyértelmű, hogy ezzel megvalósította a törvényi tényállásnak minden elemét” – indokolt Kemecseiné Hársfalvi Klára.

A törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet azzal az engedménnyel, hogy Ágoston Tibor a 750 ezer forintos büntetést részletekben törlesztheti. De ha késve fizet, akkor fogházba kerül. Az ítélet jogerős.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »