Kim Dzsongun már tengeralattjáróról is odaverhet

Észak-Korea bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtott végre egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával, aminek révén újabb eszközre tett szert egy nagy erejű atomtámadáshoz. A dél-koreai hadsereg megerősítette, hogy Phenjan az előző nap keleti partjainál kilőtt tengeralattjáróról egy ballisztikus rakétát.

A rakéta mintegy harminc kilométer távolságra repült el – közölte egy szöuli védelmi minisztériumi tisztségviselő, hozzátéve: nem biztos, hogy a kísérlet sikeres volt.

Sérti az ENSZ határozatait

A phenjani KCNA hírügynökség jelentése szerint a kísérletet személyesen Kim Dzsongun észak-koreai vezető irányította.

Az Egyesült Államok stratégiai parancsnoksága azt jelentette, hogy észlelte a rakéta elindítását, és nyomon követte röppályáját, s az eszköz nem jelentett veszélyt Észak-Amerikára. A washingtoni külügyi tárca szóvivője kijelentette, hogy ballisztikusrakéta-kísérleteivel Phenjan egyértelműen megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát.

A minisztérium azt is tudatta, hogy a rakétakilövés miatt korlátozásokat rendelnek el a New Yorkban tartózkodó, az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló konferenciáján részt vevő észak-koreai külügyminiszterrel szemben. A tárcavezető és küldöttsége emiatt nem mozoghat szabadon, csak azokat a helyeket látogathatja meg, amelyeket az ENSZ-beli programjához kapcsolódóan feltétlenül szükséges felkeresnie.

Elég nyugtalanító

Franciaország felszólította az Európai Uniót, hogy vezessen be további szankciókat Észak-Korea ellen, ha Phenjan valóban elindított egy ballisztikus rakétát.

Szakértők felhívták a figyelmet: a kommunista ország már egy ideje kísérletezhet azzal, hogy vízről vagy víz alól indítható rakétát fejlesszen ki. Biztonságpolitikai elemzők rámutattak, hogy rendkívül nyugtalanító, ha Észak-Korea ilyen technológia birtokába jutott, mert a víz alatti rakéták esetében a kilövés előkészületeit sokkal nehezebb idejekorán észlelni, mint a szárazföldi rakétáknál.

Phenjan január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el az országgal szemben. Ezt követően Észak-Korea többször lőtt ki rövid hatótávolságú rakétákat a tenger irányába.

Ha ti abbahagyjátok, akkor mi is

Észak-Korea felhagy a nukleáris kísérletekkel, és hajlandó a párbeszédre, ha az Egyesült Államok és Dél-Korea „egy időre, néhány évre” felfüggeszti évenként megrendezett közös hadgyakorlatait – jelentette ki Ri Szujong külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában. Megismételte Phenjan azon álláspontját, hogy országának joga van ellenségei nukleáris elrettentéséhez, nem lehet megfélemlíteni semmilyen szankcióval, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok kényszerítette atomfegyverek kifejlesztésére.

A külügyminiszter interjújára amerikai részről egy meg nem nevezett tisztségviselő reagált először, aki azt mondta, hogy a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokra azért van szükség, mert Washington demonstrálni akarja szövetségesi elkötelezettségét Szöul mellett.

Ri közölte, hogy bármely nemzetközi jogvédő szervezet vizsgálhatja az észak-koreai állapotokat, de elképzelhető, hogy e szervezetek egyes szakértőinek a saját kockázatukra kell utazniuk az országon belül. Aki a valóságtól „teljesen eltérően” akarja beállítani az észak-koreai helyzetet, az kockáztat – szögezte le.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »