Kim Dzsong Un megint az USA-t fenyegeti

Észak-Korea képessé vált az Egyesült Államok csendes-óceáni érdekeltségeit megtámadni – jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön a legutóbbi rakétakísérletek után.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az észak-koreai vezető sikeresnek minősítette a Hvanszong–10 típusú, közepes és hosszú hatótávolságú föld-föld ballisztikus rakéta kilövését, amelyet személyesen felügyelt. A KCNA közlése szerint a rakéta 400 kilométert tett meg és elérte az 1413.6 kilométeres magasságot.

Phenjan szerda reggel hajtott végre két, egymást követő rakétakilövést Vonszan város közelében. Dél-Korea és az Egyesült Államok szerint mindkét fegyver Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta volt, az első tesztkilövése sikertelen volt. A második rakéta mintegy 400 kilométert repült, ami előrelépést jelez az észak-koreai rakétatechnológiában több sikertelen kísérlet után, ugyanakkor sem Szöul, sem Washington nem nevezte sikeresnek a kísérletet. Phenjan vélhetően a második rakétáról állítja azt, hogy Hvanszong–10 típusú volt.

Ash Carter amerikai védelmi miniszter helyi idő szerint szerdán közölte: nem tudja, hogy a második kilövés sikeres volt-e, de a rakéta messzebbre repült, mint a korábbiak, ezért fokozni kell az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán védelmét.

Tárgyalnak a védelemről

Washington és Szöul egy jó ideje tárgyal a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, amerikai THAAD mozgatható, hadszíntéri rakétavédelmi rendszer telepítéséről a Koreai-félszigeten.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda este rendkívüli ülést tartott a rakétakísérletek miatt az Egyesült Államok és Japán kezdeményezése nyomán. Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet felszólított arra, hogy Phenjan tettét „gyorsan és egységesen” ítélje el a tanács.

John Schilling repülési szakértő, egyben a 38North nevű Észak-Korea-figyelő honlap külső munkatársa, úgy vélekedett: Phenjan valószínűleg a rakéta meghajtó rendszerének teljesítményét akarta megmutatni, anélkül, hogy túl közel kerüljön Japánhoz. Hozzátette, a második rakéta sikeres fellövése nagyon valószínű, hogy a szerencse műve volt. Ezek után legalább egy évig kell az észak-koreaiaknak elemeznie a kilövések eredményeit, és egy másik kísérleti programmal kell előállniuk, ha idővel használható fegyverhez akarnak jutni. Ha viszont propagandacélú volt a fellövés, teljes sikernek könyvelik el a teszteket, még mielőtt egy újabb, kínos kudarcba fulladó rakétakísérletet hajtanának végre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »