Kilyukadt az egyik műholdunk napkollektora

Lyukat ütött egy apró, ismeretlen részecske az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-1a műholdjának napkollektorán.

Augusztus 23-án csapódott a műholdnak egy ismeretlen, alig néhány milliméteres részecske – közölte az ESA. A mérnökök szerint a panelen emiatt egy 40 centiméter átmérőjű lyuk tátong, de a becsapódás okozta energiaveszteség viszonylag kicsi, és a sérülés egyelőre nincs hatással a műhold munkájára.

Az incidens ugyanakkor rávilágít arra, milyen veszélyt jelentenek a természetes és ember alkotta törmelékek a műholdakra és más, a Föld körül keringő űreszközökre – közölte az ESA.

A Sentinel-1a-t a Copernicus-program keretében bocsátottak fel 2014-ben a Föld felszínének minden eddiginél pontosabb megfigyelésére és feltérképezésére. Elsősorban a hajóknak jelenti, ha jég képződött a tengereken, de radarjaival a környezetváltozásokat is figyeli, például a földterület-kihasználtságot és az olajfoltokat, valamint nyomon követi az erdőirtást.

Egyik legfontosabb küldetése a katasztrófavédelem, műszerei különösen alkalmasak az árvizek kiterjedésének monitorozására, a radarjai által készített képtípust nagyobb földrengések után is felhasználják, hogy az infrastruktúrában keletkezett károkat felmérjék.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Az őrült forgásba hajtott műhold még küldött egy képet, majd letörtek a paneljaiÚjabb megfigyelő műholdat küldött az űrbe az ESAÚjabb műhold vált irányíthatatlannáRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, űrkutatás, világűr, műhold, napkollektor, ESA, Európai ŰrűgynökségForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »