Kilencedik alkalommal rendezték meg a keresztény gólyatábort Esztergomban

Kilencedik alkalommal rendezték meg a keresztény gólyatábort Esztergomban

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a szeptemberben egyetemet kezdő keresztény fiatalok számára a HEGY: „Hittel az egyetemen” elnevezésű gólyatábort Esztergomban augusztus 9–13. között, amelyre hetven résztvevő érkezett az ország minden tájáról. Nyitrai Orsolya szervező számolt be a táborról.

A szervezők – idősebb egyetemisták – igyekeznek minden évben színes és élménydús programokat kínálni, ez idén sem maradt el. Augusztus 9-én, kedden érkeztek az esztergomi ferencesek kollégiumába az első évesek, s ismerkedéssel, különböző játékokkal készültek a fogadásukra. Nagyon nyitott és érdeklődő társaság verődött össze, így már az első játékok során feloldódtak és jó hangulat kerekedett.

A tábor fontos célja, hogy egy közösséget kínáljon a fiataloknak és lehetőségük legyen kapcsolatok kialakítására, illetve ismerkedésre. Éppen ezért lényeges, hogy kiscsoportokba osztják a résztvevőket, ahol bensőségesebb beszélgetések tudnak kialakulni. Rövid köszöntés és megnyitó után ezekben a kiscsoportokban folytatódott az ismerkedés. Este borkóstolót tartottak, persze mértékkel. Ez alternatíva a többi gólyatáborral szemben, mivel ez szervezett és kulturált módja az alkoholfogyasztásnak, sőt, valamilyen szinten a műveltséghez is hozzátartozik. Ötféle minőségi bort ismerhettünk és kóstolhattunk meg. Az este fakultatívan, a kötetlen beszélgetések medrében csordogált tovább.

Szerda délelőtt Hajnal Géza egyetemi docens látogatott a táborba. Előadása a hétköznapi keresztény életről, a fiatalok feladatairól szólt. (Például: Szent Ágoston nyomán nem a szavakkal, hanem a tettekkel kell Isten országát hirdetni.) Ezen a napon kerítettünk sort az egyetemi információkkal szolgáló blokkra, ami során a gólyák a megfelelő szervezőkkel tudtak beszélgetni a saját szakukról, egyetemükről. Ekkor mindig megosztjuk velük tapasztalatainkat, tippeket és tanácsokat tudunk adni nekik, például hogy mire érdemes figyelni, mely tanárokat ajánljuk, illetve feltehetik kérdéseiket is, elmondhatják félelmeiket, amelyeket remélhetőleg sikerül eloszlatnunk. A program lényege abban rejlik, hogy jobban képbe kerüljenek a jövőjüket illetően, és ne aggódva tekintsenek a szeptemberre. Továbbá felkészítettük a gólyákat arra is, hogy a – többnyire – keresztény közegből kilépve milyen feladatokkal, szituációkkal kell megküzdeniük, és a hétköznapokban is a valódi értékeket – hit, emberi kapcsolatok, szeretet – tartsák szem előtt. Részben az előadáshoz is tudtuk kötni ezt a programot. Délután városi vetélkedő lett volna, amit sajnos elmosott a zuhogó eső, így bent a falak között tartottuk meg, de így is élvezhető volt. Az idei táborban indián törzsekről kapták a csoportok a nevüket, és a városi vetélkedő is ebben a témában zajlott. Különböző logikai, ügyességi, gyorsasági feladatokat kaptak a csapatok, amiket meg kellett oldaniuk. Szerda este dicsőítő imaestet tartottunk, ami alatt gyónásra és lelki beszélgetésre is volt lehetőség. Ekkor szinte kézzel fogható volt számunkra Isten jelenléte.

Csütörtökön volt a már hagyományosnak mondható sportnap (sport délelőtt), aminek első felében ötféle sportból hármat választva alakultak a csapatok és játszottak egymás ellen. A második részben a kiscsoportok sorversenyben vetélkedtek egymással. Az idő remek volt mindehhez, fantasztikus hangulatban telt a délelőtt. Délután Székely János püspök atya előadását hallgattuk, majd kiscsoportokban dolgoztuk fel az elhangzottakat. A tábor közös szentmiséjét Pákozdi István budapesti egyetemi lelkész tartotta, aki Szent Klára ünnepén az otthon elhagyását és az önálló döntések fontosságát emelte ki beszédében a klarissza szent életéből. A szentmise végén lelkesen énekelte mindenki a magyar himnuszt.

A tábor záró akkordja, utolsó estje egy bál. Azért, hogy ez mindenki számára élvezhető legyen, kétszer másfél óra társastánc-tanítást is tervezünk mindig a programba. Ennek első felvonása esett csütörtök délutánra. Szentmise és vacsora után este limonádés hawaii estet szerveztünk, amelynek során a társasjátékok kapták a főszerepet. Nagyon élvezték a résztvevők. Az este folyamán még egy kvízjáték is következett, ami a csoportok összetartását erősítette.

Péntek délelőtt Marton Zsolt atya, a Központi Papnevelő Intézet rektora tisztelt meg bennünket egyórás előadásával, ami az irgalmasság évéhez kapcsolódóan Zakeus történetéről, példájáról szólt. Utána a kiscsoportos beszélgetések kicsit el is húzódtak, annyi gondolkodni valót adott nekünk.

A nap hátralévő részében különböző fakultációk közül válogathattak a gólyák: süti sütés, filmnézés, városi séta fagyizással egybekötve, beszélgetés párkapcsolatról, zenélés és sport szerepelt a lehetőségek listáján. Ezután a készülődésre fordítottunk időt, míg a szervezők azon munkálkodtak, hogy a bálterem szépen feldíszítve és minden előkészítve várja a bálozókat.

A hét és a tábor csúcspontja a bál. Itt alapvetően a társastáncoké a főszerep, különböző közösségi táncokkal, hölgyválaszokkal, játékokkal megspékelve. Minden évben választunk bálkirályt és bálkirálynőt. Idén azt a fiút és hölgyet díjaztuk, aki a legtöbb lánnyal táncolt, illetve aki a legtöbb táncot adta. Hajnali háromig tartott a mulatság. Végig sokan táncoltak és remek hangulat volt. Jó volt látni, egy hét alatt mennyire összekovácsolódnak a fiatalok.

Szombaton a tábor véget ért, de a lényeg csak most kezdődik, hiszen a tábor célja az volt, hogy elkezdődhessen valami új: közösség teremtődjön, új kapcsolatok szülessenek, hogy a fiatalok ne érezzék magukat egyedül az egyetemen, a nagyvárosban, találjanak maguknak olyan barátokat és közösséget, ami végigkíséri őket az életük során. Úgy gondoljuk, hogy ezt sikerült megvalósítani, elindítani. Igazán tartalmas napokat tölthettünk együtt. A kapcsolat a gólyák és a szervezők között sem szűnik meg, hiszen továbbra is szívesen segítünk egymásnak bármivel kapcsolatban, sőt, találkozunk újra októberben egy after-party keretein belül.

Köszönjük mindazoknak, akik eljöttek, akik hosszú és alapos előszítéssel lehetővé tették és anyagiakkal támogatták a gólyatábort!

Fotó: HEGY

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »