Kikérdezték volna Farkas Flóriánt, de ő nem ment el

Farkas Flóriánt „érintett személyként” akarta kikérdezni a szabálytalanságok miatt megbukott Foglalkoztatási szövetkezetek – Híd a munka világába, valamint az Út a szakmaválasztáshoz TÁMOP-projektekről a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) – írja a Nol.hu.

A miniszterelnöki megbízottat június 17-én meghallgatásra hívta a Csalás Elleni Európai Hivatal, de a portál úgy értesült, hogy Farkas Flórián nem jelent meg az OLAF budapesti épületében.

Kedden beszámoltunk arról, hogy bár kikerült a projekt az uniós elszámolásból, mégis vizsgálódik a Csalás Elleni Európai Hivatal az Országos Roma Önkormányzat irányítása mellett zajlott Híd a munka világába program ügyében. Az uniós hivatal kihallgatta a szervezet volt elnökét, Hegedüs Istvánt, aki ezt meg is erősítette a Magyar Nemzetnek. A korábbi roma vezető ugyanakkor részleteket nem árulhatott el a tárgyalásról, ugyanis a hivatal munkatársai titoktartást kértek tőle.

Elmaradt a vasszigor

A humántárca egyébként márciusban jelentette be, hogy visszaköveteli az ORÖ-től a felzárkóztatási program költségvetését, összesen 1,6 milliárd forintot. Ugyanakkor a minisztérium csak a nyilvánosság előtt mutatott vasszigort a cigány szervezettel szemben. Valójában az ORÖ kirívóan méltányos feltételek mellett törlesztheti adósságát. A kormány 12 havi részletfizetést engedményezett, a részleteket viszont nem egyenlő részekre osztva – havonta több mint 130 millió forintonként – kell megfizetnie a kisebbségi önkormányzatnak. Megállapodásuk alapján a roma szervezetnek a törlesztés első 11 hónapjában mindössze a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát kell teljesítenie, összesen 55 millió forintot, azaz havonta ötmilliót. A tizenkettedik hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törlesztenie. Azonban ez aligha sikerülhet. Ráadásul a roma önkormányzat a legutóbbi közgyűlésén átadta a programban vásárolt ingatlanjait az általa létrehozott foglalkoztatási szövetkezetnek, így szinte lehetetlen lesz behajtani az adósságot.

A felzárkóztatási program még Farkas Flórián miniszterelnöki biztos ORÖ-elnöksége idején indult. Az elköltött százmilliók miatt záporoznak a feljelentések. Bár a pénzel elköltésének nagy része Farkashoz köthető, Orbán Viktor bizalmasa érinthetetlennek tűnik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »