Kikeltek az utasok a Wizz Air ellen

Kikeltek az utasok a Wizz Air ellen

Nem tájékoztatta megfelelően ügyfeleit a Wizz Air légitársaság – állítja a cég január 7-ei Kolozsvár–Malaga-járatának több utasa, akiknek a fapados légitársaság egyik gépének meghibásodása miatt két napot kellett eltölteniük a kincses városban – számol be Pap Melinda a kronika.ro-n.

A csíkszeredai származású, három éve Malagában élő Csata Mónika először látogatott haza családjához, de a dél-spanyolországi nagyvárosba való visszatérés már nem ment zökkenőmentesen. Január 7-ére vásárolt jegyet a Wizz Air Kolozsvárról 17.50-kor induló járatára, de miután másfél órát vártak a repülőgépen az indulásra, a személyzet háromórás késést jelentett, és visszaterelte az utasokat a terminálba, arra hivatkozva, hogy meghibásodott az egyik hajtómotor. Itt újabb háromórás késésről értesítették őket, majd 23 órakor kiflit és vizet osztottak. „Ekkor már sejtettük, hogy nem lesz aznap járat” – mondta a Krónikának Csata Mónika, aki szerint a Wizz Air személyzete ezt csak hajnali 1 órakor közölte velük.

A kolozsváriakat hazaküldték, míg a más településről érkezett több mint száz utasnak sikerült kiharcolni, hogy a cég költségén szállodában szállásolják el őket. Reggelit is ígértek, de végül nem kaptak a pórul járt utasok, akik másnap hiába csekkoltak be újra, és mentek végig a biztonsági ellenőrzésen, a 19.30-ra ígért indulás elmaradt, a kapuknál a légitársaság személyzete újabb háromórás késést jelentett. A csíkszeredai nő szerint 23.45-kor már a járatokat kijelző monitorokat is kikapcsolták, és közölték: nem tudni, mekkora lesz a késés, majd újra kiflit és vizet osztottak.

Sorfalat álltak, hogy felszállhassanak

„Több mint kilenc órát kellett ott állni, kisgyerekekkel. Cirkusz lett, de a személyzet azt mondta, ha nem fejezzük be az ordibálást, senki nem megy sehova. Ekkor még inkább kitört a pánik” – mesélte lapunknak a kellemetlen tapasztalatokat Csata Mónika. Mint mondta, hajnali kettőkor vitték őket ismét szállodába, ahol a reggelihez hasonlóan a beígért vacsora is elmaradt. A 10.30-ra ígért indulásból sem lett semmi, végül az időközben megjavított gép dél körül szállt fel Kolozsvárról. „Az emberek sorfalat álltak a kapuk előtt, és nem engedték a többi járat utasait felszállni. Így sikerült elérni, hogy elmehessünk” – mesélte a nő, aki szerint a mintegy 150 utas zöme kártérítést követel a cégtől a két és fél napos késésért.

Maga is jelezte igényét a Wizz Air angol honlapján, hiszen, mint mondta, az 1060 lejes repülőjegy mellett 300 lejt költött élelemre. Ráadásul hazaérkezése után orvoshoz kellett mennie, a reptéri ücsörgés során felfázott, és a torka is begyulladt. „Nem lehetett leülni, mivel vaspadok vannak, hideg volt, szinte folyamatosan nyitva volt az ajtó. Kint –15 fok volt, de bent sem lehetett –9-nél több. Ráadásul, mivel átmentünk a biztonsági ellenőrzésen, nem engedtek ki” – panaszolta.

Csata Mónika azt is felrója a fapados légitársaságnak, hogy nem tájékoztatták őket megfelelően a fejleményekről, a reptéren nem volt iroda, ahol érdeklődhettek volna, és a borsos árú telefonos ügyfélszolgálatot is nehéz volt elérni. Itt párjának hétfőn azt mondták, hogy gépe 9.30-kor felszállt, holott csak dél körül indult. „Mindig ezzel a céggel utaztam, de többet nem fogok” – mondta felháborodottan az utas, aki szerint a repülőn is elmaradt a jogosan elvárt bocsánatkérés.

Hírdetés

wizz-airkolozs_b

„Bónusznyaralás”

A Wizz Air gépének meghibásodása nemcsak a kolozsvári utasokat érintette, a Malagából ugyanazon járművel hazautazni szándékozóknak is meghosszabbította „nyaralását”. Egyikük, Marian Ruben a Facebookon azt írta, a társaság a kolozsvári faggyal indokolta a meghibásodást, de olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a gyakori repülés miatt egyre több a műszaki probléma. „Értékeltem volna az átláthatóságot és őszinteséget” – írta a közösségi portálon a férfi, aki elvárta volna, hogy a cég másik gépet szerezzen, vagy legalább közölje: napokba telik, míg javítják a hibát.

A Ştiridecluj.ro hírportál szerint az említett, január 7–9. közötti időszakban nemcsak a Wizz Air malagai járatával voltak gondok, műszaki okok miatt 13 órás késéssel érkezett Szamosfalvára a dubaji gép is, és húsz személy csomagja az emírségekben maradt. A hírportálnak nyilatkozó utasok azt mondták, a cég munkatársai ez esetben sem álltak a helyzet magaslatán. A honlapján közzétett információk szerint a Wizz Air 10 eurós díj ellenében több mint egyórás késés esetén 100 eurós „fájdalomdíjat” biztosít ügyfeleinek, melyet jegyvásárláskor vagy más szolgáltatások igénybevételekor hasznosíthatnak. Ezek erre szakosodott cégeken keresztül is igényelhetnek kárpótlást, időjárási viszontagságok vagy műszaki meghibásodás esetén kevés eséllyel.

Wizz Air: fő az utasok biztonsága

Ahogy sok másik légitársaságot, a Wizz Airt is súlyosan érintette az elmúlt hetek kemény időjárása, mely több járat késését eredményezte, válaszolták a Krónikának a fenti panaszok kapcsán a cég illetékesei. „A január 7-ei, Kolozsvárról Malagába tartó W6 3415-ös járatot a repülőgép be nem jelentett műszaki ellenőrzése miatt ütemezték újra a következő napra. A január 8-ára kirendelt repülőgép szintén nem várt műszaki ellenőrzést igényelt” – indokolták a késést a cég illetékesei. Mint írták, a járatot január 9-ére ütemezték újra, és az helyi idő szerint 11.50-kor fel is szállt.

„Az európai uniós szabályzatnak és a cég politikájának megfelelően az összes utas kapott élelmet és szállást. Az érintett járatok utasainak lehetőségük volt arra, hogy ingyen módosítsák a foglalásukat vagy visszakapják a kifizetett pénzt. Elnézést kérünk az utasoktól, hogy módosultak az utazási terveik, de a legfőbb felelősségünk az utasok, a személyzet és a repülőgépek biztonsága” – hangsúlyozták a cég illetékesei. A műszaki problémákat cáfolandó hozzátették, hogy európai viszonylatban a Wizz Airnek van a legfiatalabb flottája, és mindig betartják a legmagasabb szintű biztonsági előírásokat. A cég mindent megtesz, hogy a legrövidebb idő alatt úti céljukra szállítsa utasait, fejtették ki, amit szerintük a pontossági mutatók jó szintje és az érvénytelenített járatok csekély száma is bizonyít – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »