Kik és miért nem támogatják az EU-török migrációs egyezséget?

Az EU-Törökország csúcson a migránsválsággal kapcsolatosan benyújtott javaslat több országban is ellenérzéseket keltett. A panaszok listája hosszú, sok tagállamnak nem tetszett, hogy a korábban megegyezetthez képest jóval nagyobb kívánságlistával érkeztek a törökök a találkozóra – amiben a Financial Times forrásai szerint Merkel is nagyban hozzájárult.

 

Emlékeztetőül, a törökök akkor hajlandóak feltartóztatni a migránstömegeket, ha a korábban megegyezett 3 milliárd eurós EU-támogatást Brüsszel megfejeli további 3 milliárddal, ha az EU vízummentességet biztosít a 85 millió török állampolgár számára, illetve, ha felgyorsítják a török EU-csatlakozási tárgyalásokat.

 

Cserébe Törökország visszafogad minden területéről érkezett illegális bevándorlót, de minden egyes ilyen bevándorlóért az EU köteles befogadni egy szír menekültet. Egyesek szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az EU nem választhatja meg, mennyi menekültet fogad be, de azt igen, hogy azok kik lehetnek (végzettség, kor, nyelvismeret alapján).

 

Hosszú hónapok óta nem sikerül megoldani az Európába tartó migránsok ügyét, forrás: dailymail.co.uk/archív

 

 

Az ellenzők

 

Azok a tagállamok, akik nincsenek oda Angela Merkel újabb ötletéért sem, továbbra is élesen bírálják a német vezetést, illetve nemzetállami szinten hoznak intézkedéseket a migránsok ellen.

 

Ilyen ország Ausztria is, aki szerint Törökország nem tud azonosulni az Európai értékrenddel, hiszen nem demokrácia, nincs sajtószabadság és keményen felléptek a törökországi kurd kisebbség ellen, ami emberjogi kérdéseket is felvet.

 

A V4-ek Macedóniával és Bulgáriával kiegészülve már korábban is egyeztettek migráns-ügyben, forrás: euractiv.com

 

Bulgária sem pártolja az új javaslatot, mivel attól tart, hogy az intézkedések következtében nem csak Görögországban, de őnála is feltorlódnak a migránsok. Másik probléma, hogy az új javaslat csak az Égei-tengeren keresztül érkező migránsokra vonatkozik, és Bulgária határos Törökországgal, vagyis komoly migrációs nyomásnak lehet kitéve.

 

Ciprus célja a szigetország újraegyesítése, és az érdekérvényesítés érdekében nem valószínű, hogy nem használná ki a Török csatlakozás megakadályozását, ha a török fél akadályt gördít a egyesítő tárgyalások elé.

 

Franciaország számára a Török javaslat azért nem felel meg, mert Franciaország megtelt. Másrészt, a francia vezetésnek komoly aggályai vannak a török állami berendezkedéssel kapcsolatban, amely (legalábbis) fél-autokratikus rendszer, és amelyet a folyamatos terrorista-merényletek inkább a diktatúra irányába mozdítanak el.

 

Orbán Viktor, forrás: hnonline.sk

 

Magyarország álláspontja, hogy a migráns-csere csak olaj tűzre, és nem oldja meg a migránsválságot, mert csak az Égei-tengeri szakaszt próbálja kezelni, de például az olaszországi migrációs útvonalat nem zárja le.

 

Spanyolország fellépése Angela Merkel és a török álláspont ellen, mert belpolitikai harc bontakozott ki, így az ország vezetői sorra a javaslat elvtelenségére, igazságtalanságára apellálva elutasítják azt.

 

 

Financial Times, Körkép.sk

Nyitókép: wykop.pl


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »