Kijárási tilalmat is elrendelhetne a kormány

Kijárási tilalmat is elrendelhetne a kormány

Kijárási tilalom is elrendelhető, és az országból történő ki- és belépést is korlátozhatja a kormány a terrorveszélyre hivatkozva. A törvénytervezetet a jövő hétre ígérik. Az adatvédelmi biztos szerint az internet ellenőrzése és a telefonbeszélgetések lehallgatása csak korlátozottan vezethető be.

„A biztonság olyan, mint a levegő, ha van, jó, ha nincs, mindenki hiányolja” – így vezette fel csütörtökön a belügyminiszter a kormány legújabb terrorellenes intézkedéscsomagját. A brüsszeli robbantások miatt olyan törvénytervezet készül, amely a többi között lehetővé tenné a hatóságoknak, hogy a titkosításokat feloldva lehallgathassák a mobiltelefonokat, illetve beleolvassanak az internetes magánlevelezésekbe.

Az ellenzék tegnap még azt mondta, nyitott, hogy tárgyaljon a tervezett törvénycsomagról.

„A legfontosabb az lenne, hogy a kormány felelős kormányként viselkedjen és a kommunikációs trükkjeiket tartogassák az ibizai partikra” – fogalmazott ma Schiffer András. „Nem látom, hogy a miniszteri bejelentés mennyiben tartalmaz újdonságot. Túl azon, hogy újabb kommunikációs manőverbe kezdett a Habony-művek, nekem fogalmam nincs arról, hogy belügyi-honvédelmi bejelentés, elsősorban a belügyminiszteri bejelentés mennyiben tartalmaz újdonságot a jelenleg is hatályos szabályokhoz képest” – tette hozzá az LMP társelnöke.

Az MSZP elnöke is más hangot ütött meg, mint csütörtökön. Tóbiás József szerint bankszámlák ellenőrzésével, telefonok lehallgatásával nem lehet megvédeni az országot a terrorcselekményektől.   

„Az a javaslat, ahol magyar állampolgárok számlaszámát, telefonjait lehet lehallgatni, az miről szól? Magunk között keressük a terroristákat, vagy képesek vagyunk végre kimondani, hogy csak közös európai fellépéssel lehet megakadályozni ezeket a szörnyű, tragikus eseményeket?” – tette fel a kérdést Tóbiás József.

A kormány nem tett le a minősített többséget igénylő módosításról. A terrorveszélyhelyzetre hivatkozva a többi között kijárási tilalmat rendelhetnének el, illetve korlátozhatnák a ki- és beutazást az országba.

„Mivel a törvénycsomagnak több olyan eleme lehet, amely kétharmados jóváhagyást igényel, mindenképpen egyeztetni kell az ellenzéki pártokkal, úgyhogy az alaptörvény-módosítás ebben a csomagban ugyanúgy tárgyalható” – mondta el Völner Pál parlamenti államtitkár.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos viszont arra figyelmeztet, hogy a mobiltelefonok lehallgatása és az internetes adatforgalom ellenőrzése csak bizonyos feltételekkel történhet meg – ahogy azt a nemzetközi példák is jelzik.

Az igazságügyi tárca már a jövő hétre elkészíti a terrorellenes törvénytervezet szövegét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »