Kihátrált a SPAR a Schweighofer mögül

Kihátrált a SPAR a Schweighofer mögül

Elveszítette egyik osztrák üzletfelét a Holzindustrie Schweig­hofer (HS): a SPAR Austria, Európa egyik legnagyobb áruházlánca nem hivatalosan ugyan, de bejelentette, hogy már nem forgalmazza a HS romániai gyárából származó termékeket.

rety foto schweighofer f schweighofer-at_b

Toró Attila környezetvédelmi aktivista szerint ez a piac első reakciója arra, hogy a Schweighofertől júniusban visszavonták a felelős és fenntartható erdőgazdálkodást igazoló (FSC) tanúsítványt.
A SPAR vezetői Facebook-oldalukon úgy fogalmaztak, olyan beszállítót kerestek, amelyik rendelkezik a tanúsítvánnyal.

Az eset előzménye, hogy Gabriel Păun, az Agent Green szervezet vezetője feltette a SPAR Facebook oldalára a Der Spiegel cikkét, amely a Schweighofer tanúsítványának visszavonásáról tájékoztat. A Retyezát természetvédelmi területről kivágott felbecsülhetetlen értékű fát aprópénzért vesztegetik az áruházlánc polcain, nyilatkozta Gabriel Păun a România Curată portálnak.

A zöldaktivisták különben már 2014-ben tájékoztatták a SPAR-t, hogy kétségek merültek fel a HS romániai gyáraiban feldolgozott fa származásának törvényességét illetően, ugyanis felmerül a gyanú, hogy az osztrák cég nemzeti parkokból illegálisan kivágott fát vásárol fel. Ötszáz teherautónyi, nemzeti parkból származó fa került a Schweighofer és a Kronospan gyáraiba, hívták fel a figyelmet a zöldek. Előbbit a környezetvédelmi minisztérium ellenőrei is tetten érték, hogy több mint százezer köbméter törvénytelenül kivágott fát vásárolt fel, a rendőrség szervezett bűnözés elleni ügyosztálya (DIICOT) is eljárást indított az ügyben.

Ennek híre az osztrák köztévébe és sajtóba is eljutott, de a SPAR még mindig arra hivatkozott, hogy a Schweighofer rendelkezik FSC-tanúsítvánnyal, sőt tavaly megpróbálták eltitkolni az áru eredetét, módosítva annak címkéjét. Most viszont Facebook-oldalukon azt válaszolták az Agent Green bejegyzésére, hogy nem forgalmaznak többé HS-termékeket, illetve új brikett- és pelettbeszállítót kerestek, amely rendelkezik a tanúsítvánnyal. A zöldek szerint a SPAR döntése azzal magyarázható, hogy az európai törvének nemcsak a törvénytelen fakitermelést büntetik szigorúan, hanem az illegálisan kivágott fából készült termékek forgalmazását is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »