Kihasználták a tűzszerészeket

Kihasználták a tűzszerészeket

A Hortobágyon történt tűzszerésztragédiáról is kérdezni fogják Simicskó István honvédelmi minisztert mai bizottsági meghallgatásán. Demeter Márta szocialista politikusnak átadták a Hortobágyi Nemzeti Park bombamentesítésére kötött szerződéseket. Ezekből kiderül: a nemzeti park a tűzszerészeken akart spórolni.

A mentesítő csoportok folyamatos, hétvégén és ünnepnapokon egyaránt, naponta tíz óra munkavégzéssel teljesítik a szolgáltatást – többek között ezzel a feltétellel dolgoznak a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei a Hortobágyi Nemzeti Parkkal kötött szerződés szerint. A július elsején négy katona halálához vezető megbízási szerződéseket a sajtó többszöri sikertelen próbálkozását követően végül Demeter Márta, az MSZP honvédelmi szakpolitikusának kérésére adta ki a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP). A dokumentumokat okkal próbálták diszkréten kezelni, azok ugyanis megerősítik a korábban lapunk által feltárt részleteket. Az egykori bombázólőtéren ugyanis egyrészt messze alulbecsülték a bombaszennyezettség mértékét, miközben a munkafolyamat legveszélyesebb robbanószerkezet-mentesítésén próbáltak pénzt spórolni. Ennek következtében – ahogyan azt lapunk korábban szintén feltárta – a szerződéseket többször módosítani kellett, a kialakult káosz pedig jogvitás ügyekhez, állandóan változó határidőkhöz, valamint a tűzszerészek túlóraszámainak megduplázásához vezetett.

A HNP először egy magáncéggel, a Különleges Biztonsági Szolgáltató (KBSZT) Kft.-vel kötött szerződést mintegy 333,981 millió forintért. A 2013 nyarán megbízott cég szerződése szerint amennyiben a talajban robbanótestet találtak, azt a rendőrségen kellett jelenteniük.

– Fontosnak tartjuk ismertetni, hogy az előtalált robbanószerkezetek elszállítása és megsemmisítése állami feladat, amely díjmentes – szögezi le a szerződés. A nemzeti park tehát nem szándékozott fizetni a tűzszerészeknek, s a terv fél éven át működött. A dokumentumok szerint a honvédség és a nemzeti park között a spórolás jogvitákhoz vezetett, majd 2015 januárjában szerződést kötöttek. Ebben a munkát a Tűzszerész és Hadihajós Ezred összesen 1,150 milliárd forintért vállalta el. A honvédséggel kötött szerződés módosította a nemzeti park és a KBSZT közötti megállapodást is. Meghosszabbították a határidőket, mondván: az eredeti becslésekkel szemben sokkal több robbanótest van a talajban. A hortobágyi mentesítésre szerződött egyik alvállalkozó, a Solymos és Társa tűzszerész cég vezetője azonban lapunknak elmondta, már a kezdetekkor egyértelmű volt, hogy a feladatot ilyen határidőkkel lehetetlen végrehajtani. – A terület megtisztításához legalább huszonöt év kellene – mondta Pácser István, a cég szakmai vezetője. A szakember a KBSZT alvállalkozójaként vett volna részt a munkában, a határidőkkel szembesülve azonban azonnal visszalépett.

– Felháborító, hogy fél éven keresztül teljesen ingyen kihasználták a honvédség kapacitását – mondta megkeresésünkre Demeter Márta. A politikus szerint Simicskó István honvédelmi miniszter mai meghallgatásán több kérdésre is választ várnak. – Szeretnénk tudni, hogy a HM EI Zrt. mint a KBSZT beszállítója, mennyi pénzt kapott, miközben a tűzszerészek ingyen kockáztatták az életüket – mondta. A szocialista politikus azt is megjegyezte, a kapacitás kérdése továbbra is rendezetlen. – A tűzszerészek továbbra is éjjel-nappal dolgoznak, miközben a honvédség komoly létszámhiánnyal küzd – tette hozzá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »