Kihasználják az Eb-t: fokozódik a káosz

Kihasználják az Eb-t: fokozódik a káosz

A hulladékfeldolgozók és a vasutasok is sztrájkolnak Franciaországban egy nappal a foci-Eb kezdete előtt. Több nagyvárosban feltorlódott a szemét, a vasúti közlekedés pedig továbbra is akadozik. A szakszervezetek az Eb idején is szeretnék nyomás alatt tartani a kormányt, hogy megakadályozzák a munkaügyi reformot.

Halomban áll a szemét Párizs utcáin egy nappal a foci-Európa-bajnokság kezdete előtt. A hulladékfeldolgozó üzemek szakszervezetei is csatlakoztak a hetek óta tartó sztrájkhoz, amellyel a munkajogi reform ellen tiltakoznak a francia érdekképviseletek.

A vasutasok kilenc napja szüntették be a munkát, megnehezítve a szurkolók dolgát. A francia kormány szerint a szakszervezetek zsarolásra használják a kontinenstornát.

„A szakszervezeteknek lehet okuk arra, hogy vitázzanak a munkaadókkal, de ezzel együtt sajnáljuk, hogy arra használnak fel egy ilyen fontos eseményt, mint az Eb, hogy fokozzák a nyomást” – hangoztatta Thierry Braillard, sportügyi államtitkár.     

A heti munkaidő 35 óra maradna, a túlórák és a szabadnapok szabályozásában azonban a munkáltatók szabad kezet kapnának. A szakszervezetek szerint a reform kiszolgáltatja a dolgozókat a munkaadóknak.   

„A mozgalom már több mint három hónapja tart. Előtte már zajlottak tárgyalások, amelyeket nem vett figyelembe a kormány. Arról nem mi tehetünk, hogy a foci-Eb is most lesz. Ez természetesen azt jelenti, hogy sokkal több külföldi újságíró van itt, tegnap például egy belga tv csinált velünk interjút. Szóval igen, ez egy eszköz arra, hogy az Eb alatt fenntartsuk a nyomást, és ráirányítsuk a figyelmet a mozgalmunkra” – mondta Bruno Beaufils, az egyik szakszervezet vezetője.  

A francia kormány egyelőre nem enged a sztrájkolóknak. A káosz közben fokozódik, az Air France pilótái június 11-e és 14-e között szüntetik be a munkát juttatásaik csökkentése miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »