Kihallgatták a pénzmosással gyanúsított Băsescut

Több mint egy órán keresztül kihallgatta a bukaresti legfőbb ügyészség pénteken a pénzmosással gyanúsított Traian Băsescu volt államfőt.

A nyomozó hatóság székházából távozóban az egykori elnök nem kívánt nyilatkozni az összesereglett újságíróknak. A főügyészség két ingatlan adásvételével kapcsolatos korrupciógyanús ügyben vizsgálódik a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöki tisztségét betöltő politikus ellen.

Băsescu április 20-án megerősítette: tavaly hozta tudomására a legfőbb ügyészség, hogy a 2000-es évek elején egy általa megvásárolt telek és ház ügyében nyomoznak. Az eljárás hátterében az áll, hogy Bukarest főpolgármestereként, 2000-ben egy telket vásárolt a fővárosban mintegy 70 ezer dollárért, feljelentője – a Mugur Ciuvică vezette Politikai Felderítések Csoportja (GIP) – szerint mélyen a piaci ár alatt.

A telek közvetlen szomszédságában ugyanazon a napon Costel Cășuneanu üzletember is megvásárolt egy területet körülbelül négyszer drágábban, majd a volt elnök az övét eladta az üzletember egyik közvetlen rokonának mintegy 300 ezer dollárért. Băsescu ebből a pénzből 2002-ben egy házat vett magának, amit később nagyobbik lányának adományozott.

Az elnöki tisztséget 2014 őszéig betöltő politikust államfői mandátuma idején jelentette fel a GIP. Tavaly óta több ügyben is eljárást indítottak ellene, miután megszűnt a mentelmi joga. A legfőbb ügyészség tavaly januárban közölte, hogy hét olyan ügyben vizsgálódnak még, amelyben Traian Băsescu is érintett. A politikus az ingatlanvásárlással kapcsolatos eljárásra hivatkozva április végén bejelentette, hogy szándéka ellenére nem pályázza meg Bukarest főpolgármesteri tisztségét a június 5-i önkormányzati választáson.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »