Kihallgatják Petro Porosenkót a Majdanon történtek miatt

Az ukrán főügyészség beidézte Petro Porosenko elnököt a két éve télen történtek miatt.

Kihallgatásra rendelte be az ukrán főügyészség Petro Porosenko államfőt a kijevi főtéren, a Majdanon 2014 januárjában-februárjában történtek ügyében – közölte hétfőn a főügyészség egyik illetékese az Ukrajinszki Novini ukrán hírügynökséggel. A főügyészség tanúként kívánja kihallgatni az államfőt augusztusban, a kihallgatás pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál úgy értesült, hogy tanúkihallgatásra rendelték be Vitalij Klicsko kijevi polgármestert, Arszenij Jacenyuk volt kormányfőt és Olekszandr Turcsinovot, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárát is.

Szvjatoszlav Ceholko, az államfő szóvivője az értesülésre reagálva közölte, hogy az elnök “nagyon fontosnak tartja a Majdanon (a Függetlenség terén) történtek kivizsgálását”, és kész vallomást tenni, ha hivatalos megkeresést kap a főügyészségtől. Korábban Jurij Lucenko főügyész kijelentette, hogy az ügyben már meghallgatták Oleh Ljaskót, a Radikális Párt parlamenti képviselőjét, valamint Jacenyukot és Turcsinovot.

Az ukrán kormány 2013. november 21-én felmondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását, a döntés tüntetéshullámot váltott ki a Függetlenség terén. Az erőszakos cselekményektől sem mentes, három hónapon át tartó szembenállás során 2014. február 20-án máig azonosítatlan orvlövészek lövöldözni kezdtek az Insztitutszka utcán, hivatalos adatok szerint ötvenhárom embert öltek meg, több százan megsebesültek.

Február 21-én Viktor Janukovics elnök megállapodást írt alá az ellenzékkel. Másnap elhagyta az országot, az ellenzéki erők pedig átvették a hatalmat a parlamentben. A belügyminisztérium vizsgálatot indított a békés állampolgárok halála ügyében, de két évvel a történtek után sem tisztázták az ügyet.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Porosenko aláírta a személyigazolványok teljes cseréjét lehetővé tevő törvénytAzt javasolják Porosenkónak, hogy nyilvánítsa terrorista szervezetnek az IMF-etPorosenko a Moszkvától független egységes ukrán ortodox egyház mellett emelte fel a szavátRovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Petro Porosenko, ukrán válság, Majdan, kihallgatás, Ukrajna, ukrajnai hírekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »