Kihallgatás Illatos út-ügyben

Kihallgatás Illatos út-ügyben

Egy budapesti és egy dunaharaszti férfit hallgatott ki gyanúsítottként a rendőrség a Budapesti Vegyiművek Illatos úti gyártelepén korábban tárolt veszélyes hulladék miatt indult eljárásban – tudta meg lapunk. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint ugyanakkor a nyomozást az ügyben nem zárták le. Az eljárás hulladékgazdálkodás rendjének megsértése gyanújával folyik, határidejét november végéig hosszabbították meg.

2000 tonna veszélyes hulladék

Elsőként a 444.hu számolt be tavaly a gyártelep szennyezettségéről. A portálnak akkor a Greenpeace szakértője, Simon Gergely beszélt arról, hogy a Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál található hatalmas ipari területen több mint 2000 tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárolnak, szétrothadt hordókban, a szabad ég alatt. Mint mondta, a telep semmilyen tűzvédelmi előírásnak nem felel meg. Keverednek, kifolynak, vegyülnek a veszélyes anyagok, és sehol nincs homok vagy bármi, amivel oltani lehetne, a tűzcsapok le vannak zárva.

Határ

Mint azt megírtuk, több mint 450-féle vegyi anyagot tároltak az Illatos úti telephelyen a lapunk birtokába került dokumentumok szerint. Az anyagok közt több veszélyes hulladék is volt, egyebek mellett különböző iszapok, oldószerek, laboratóriumi vegyszerek és növényvédő szerek. Kiderült, hogy a veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket.

Lázár János kancelláriaminiszter tavaly április végén jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el az Illatos úti telephelyen. A veszélyes anyagok elszállítását idén januárban fejezték be.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »