Kihalhatott egy patkányfaj a klímaváltozás miatt

Kihalhatott egy patkányfaj a klímaváltozás miatt

Kihalt egy ritka ausztrál patkányfaj, a korallszirti mozaikfarkú patkány (Melomys rubicola) kutatók szerint, akik a klímaváltozást okolják.

A faj kizárólag a 300 x 100 méteres Bramble Cay szigeten fordult elő, amely a Nagy-korallzátony legészakibb részénél található. Már 2009 óta nem látták itt a korallszirti mozaikfarkú patkányt.

Fotó: Wikipedia

Ez az első dokumentált eset, hogy az ember okozta klímaváltozás miatt hal ki egy gerinces faj – mondta Luke Leung, a Queenslandi Egyetem munkatársa, a patkányokról készült jelentés egyik társszerzője szerdán. A tanulmányt Queensland állam hozta nyilvánosságra.

„Kihalásuk okai elsősorban a partokon jelentkező óriási hullámok és a vihardagály, amely rendszeresen elönti a szigetet. Beigazolódott, hogy a tengervíz tönkretette a vegetációt, melyet a patkányok táplálékként és menedékként használtak” – fejtette ki Leung, aki szerint az erőteljesebbé vált hullámok hátterében a klímaváltozás áll.

Sikertelen tenyésztési kísérlet

A szakértő biztosak abban, hogy a patkány kihalt. A kutatók 2009 óta többször jártak a szigeten, és kamerákat állítottak fel, de az állatokat nem látták, sem nyomaikat, sem ürüléküket nem találták, holott az IUCN természetvédelmi szervezet adatai szerint 2008-ban még ötven példány élt a szigeten.

Sem állatkertekben, sem tenyészállomásokon nem él már korallszirti mozaikfarkú patkány. Leung szerint a hatóságok egyszer megkíséreltek elhozni néhány példányt a szigetről és tenyészteni, a kísérlet azonban kudarcba fulladt.

A patkányokról először a 19. században készültek feljegyzések, a hetvenes években pedig még több száz példány élt a szigeten.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) felszólította a kormányt, hogy biztosítson nagyobb védelmet a veszélyeztetett fajoknak. Utalt a Nagy-korallzátonyt az elmúlt hónapokban súlyosan károsító korallfehéredés pusztító következményeire is. „A Nagy-korallzátony a klímaváltozás arca” – fogalmazott Darren Grover, a WWF munkatársa.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »