Kigyulladt majd még a levegőben darabokra esett az egyiptomi utasszállító

MTI nyomán

A lezuhanása előtti pillanatokban tűz ütött ki a pilótafülkében, vagy annak közvetlen közelében, ezt követően pedig még a levegőben darabokra esett szét az Egyptair egyiptomi légitársaság 66 emberrel a fedélzetén májusban a Földközi-tengerbe zuhant utasszállítója – mondták a katasztrófa okainak kivizsgálásával foglalkozó egyiptomi bizottság tagjai a The New York Times című amerikai napilapnak.

A repülőgép mindkét feketedoboza és megtalált roncsainak elemzése is erre utal – tették hozzá a szakértők az újság pénteken megjelent számában.

Az egyelőre még nem világos, hogy a fedélzeten keletkezett tüzet technikai meghibásodás, vagy bűncselekmény okozta. A tisztségviselők szerint az eddigi eredmények alapján kizárható, hogy a pilóta szándékosan vezette volna a tengerbe az utasszállítót.

Magyarán még mind a mai napig nem világos, hogy mi okozta pontosan a tragédiát. Az egyiptomi hatóságok bizonyára nem szeretnék, ha bebizonyosodna: terrortámadás történt. Erre pedig jó okuk van. Az észak-afrikai ország már így is jelentős bevételektől esett el turisták elmaradása miatt. Egyiptomnak nagyon fontos bevétele az idegenforgalom, az ország GDP-jének mintegy 12%-a származik ebből a szektorból. Ha kiderülne, hogy idegenkezűség okozta a gép pusztulását, akkor az újabb csapást jelenthetne az amúgy is nehéz helyzetben lévő országnak.

A bizottság egy héttel korábban közölte, hogy a pilótafülkében elhangzottakat rögzítő feketedoboz hangfelvételei szerint a legénység tagjai a katasztrófát megelőzően a fedélzeten felcsapott lángokat próbálták meg eloltani.

A felvételek alapján néhány perccel a katasztrófát megelőzően a személyzet tagjai még zenét hallgattak és kedélyesen beszélgettek, amikor a pilóta hirtelen bejelentette:

tűz van a fedélzeten. Ezután megkérte a másodpilótát, hogy hozzon egy tűzoltó készüléket. Ez volt az utolsó emberi hang, amelyet a feketedoboz rögzített.

Korábban az egyiptomi bizottság közölte azt is, hogy a tengerből felszínre hozott roncsdarabok magas hőmérséklet okozta károsodásról árulkodnak. Ez egybecseng azzal, hogy a repülő ACARS adattovábbító rendszere füstöt jelzett a pilótafülkéhez közeli mosdóból és az utasszállító elektronikai részlegéből a földi légiirányításnak percekkel azelőtt, hogy a repülőgép eltűnt a földi radarokról.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó, MS 804-es járata május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett a görögországi Kréta szigete és az egyiptomi partok között, 66 emberrel a fedélzetén. Az utasok többségükben egyiptomi és francia állampolgárok voltak. A gép roncsait és feketedobozait háromezer méter mélyen találták meg.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »