Kifogásolják, hogy tüntetésre ment

Kifogásolják, hogy tüntetésre ment

Furcsa indoklással utasította el a napokban a Székesfehérvári Törvényszék egy 2006 őszén meghurcolt fiatalember kártérítési keresetét két büntetés-végrehajtási (bv) intézet ellen. Dukán Dániel kárigényét elévülésre hivatkozva söpörte le az asztalról a bíróság, mondván, 2011-ig be kellett volna nyújtania a keresetét.

Ugyanakkor a felperest képviselő Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője lapunknak elmondta: már csak azért sem kérhettek 2011 előtt kártérítést, mert Dukán 2013-ig elítéltnek számított, és csak abban az évben mondta ki a bíróság – a semmisségi törvény alapján –, hogy az őt elmarasztaló verdikt semmis. A jogvédő furcsának tartja, hogy míg a fővárosi és a sándorházi bv-intézet elleni keresetet a mostani részítélet elutasította, addig az elsőrendű alperes, a Fővárosi Törvényszék ellen tovább folytatódhat a per. A részítéletet Gaudiék megfellebbezik. Az ügyvéd úgy látja: a jelek szerint a bv-intézetekhez nem jutott el a 2010-es kormányváltás híre, mivel továbbra is körömszakadtukig védik a 2006. őszi hatósági jogtiprásokat. A fővárosi bv legutóbbi beadványában például azt írta: „Az sem elhanyagolható, hogy törvénytisztelő diákként felperes miért ment egy nem hivatalos, sőt elég erőszakos tüntetés helyszínére.” Az ügyvéd szerint az 50-es évek világát idéző szöveg azért is képtelenség, mivel az eljárás nem az akkori utcai eseményekről szól, hanem az azt követő jogtalan fogva tartásról, az azzal okozott kár megtérítéséről.

Ismert, az akkor még egyetemre járó Dukán 2006. szeptember 20-án egyik barátjával egy szórakozóhelyről tartott hazafelé, amikor a rendőrök összeverték, őrizetbe vették, és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak címén eljárást indítottak ellene. Országos médiavisszhangot kapott, amikor a rendezett életvitelű, értelmiségi fiatalembert első fokon két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték kizárólag rendőri vallomások alapján. Ezt 2007-ben két év – négy esztendő próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre enyhítette a bíróság, de pártfogói felügyelet alá helyezték. A semmisségi törvény éppen az ilyen, kizárólag rendőri vallomások alapján hozott ítéletekre válaszul született. Dukán heteket töltött előzetesben, és emiatt kamatokkal együtt csaknem tízmillió forintot követel a három alperestől. Közben a jövő héten elsőfokú ítélet várható a rendőrség ellen indított kártérítési perében.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »