Kifogásolják az érettségi óvási rendszerét

Kifogásolják az érettségi óvási rendszerét

Be akarja pereli az oktatási tárcát Horia Oniţa, az Országos Diáktanács elnöke az érettségi vizsgán alkalmazott, szerinte igazságtalan fellebbezési szabályok miatt. 

�retts�gi eredm�ny - P�-6_b

Az Ebihoreanul.ro beszámolója szerint a nagyváradi fiatal – aki maga is az elmúlt hetekben érettségizett – elsősorban azt kifogásolja, hogy a fellebbezési szabályzat 73. cikkelye szerint csupán a 0,5 pontos küszöb fölött módosítják felfelé az eredeti jegyet – ha a diák a küszöb alatti pontszámmal javítana az eredeti jegyen, nem veszik figyelembe.

Horia Oniţa a sajtónak arról számolt be, hogy az idei nyári érettségi résztvevőjeként maga is azzal szembesült, hogy a fellebbezés után nem módosították a román nyelv és irodalom jegyét. Elmondta, hogy a román írásbelin eredetileg 9,25 pontot szerzett, ezt az óvás után a javítótanárok 9,60-ra módosították ugyan, azonban a küszöb miatt a végleges jegy 9,25 maradt. „Úgy érzem, sérültek a jogaim, ezért beperelem az oktatási minisztériumot, mivel nem fogadták el az óvásomat, és a jegyek módosítását diszkriminatív módon egy 0,5 pontos küszöb elérésétől tették függővé” – idézte a diákvezért a hírportál.

A Facebook közösségi portálon közzétett bejegyzésében Horia Oniţa más diákokat is tiltakozásra hívott, rámutatva: diszkriminatív a 0,5 pontos küszöb, hiszen egyesek esetében emelik a jegyet, míg másoknál nem. Rámutatott, amennyiben valaki 9,5-ös átlaggal nyújt be óvást, és a jegyét 9,6-ra módosítják, azt engedélyezi a szabályzat, hiszen mindkét érték a 0,5 pontos küszöbön belül van. A diákvezér szerint a 0,5 pontos küszöb is diszkriminatív, hiszen a diákoknak minden pont számít, ezért a minisztériumnak a 0,1 pontos eltérést is figyelembe kellene vennie. Oniţa azt is kifogásolta a fellebbezési szabályzatban, hogy az óvás elbírálása után csökkenhet is az eredeti jegy – mint rámutatott, a „non reformatio in pejus” elv szerint senkinek nem lehet rosszabbítani a helyzetét az általa indított fellebbezési eljárás nyomán, tehát az eredeti jegyet nem lenne szabad csökkenteni.

Mircea Dumitru oktatási miniszter a diákvezér kifogásaira reagálva az Adevărul napilapnak úgy nyilatkozott, hogy maga sem érti a fellebbezési szabályzatot. „Személy szerint én sem értem ezt a szabályt. Várom, hogy kézhez kapjam a panaszt, és megbeszélem az illetékes bizottsággal. Ha nincs egy nyomós érv rá, kérni fogom, hogy töröljük el” – nyilatkozta a tárcavezető.

Az idei nyári érettségin egyébként az óvások nyomán 1,4 százalékkal nőtt az átmenők aránya, az oktatási minisztérium által közzétett adatok szerint a vizsgázók 68,1 százaléka, azaz 88 167 fiatal szerzett hatosnál nagyobb átlagot. A legtöbb óvás a román írásbelin elért eredményeket érintette. Az érettségi első szakaszában 129 395 diák vett részt, a vizsgára beiratkozott fiatalok közül közel nyolcezren hiányoztak, míg 191 vizsgázót csalás miatt kizártak, 41 ezer vizsgázó pedig megbukott a megmérettetésen. A megyék közül a legjobban Kolozs, Bákó, Brassó, Galac és Szeben teljesített, ahol 84–78 százalék között mozgott az átmenési arány; a leggyengébb eredményeket Ilfov és Giurgiu megyében mérték, itt a vizsgázók több mint fele megbukott.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »