Kifogásolható reklámot észrevételezett a jobbikos képviselő – a csatorna azonnal lépett

Kifogásolható reklámot észrevételezett a jobbikos képviselő – a csatorna azonnal lépett

Egy aggódó polgár megkeresett még március legelején, hogy a Nickelodeon reggeli (2016.02.26.) 07:20-07:30 közötti reklámblokkjában erősen kifogásolható tartalmat mutatott be a csatorna – írja Facebook-bejegyzésében Herpergel Róbert, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője.

A csatornának a következő levelet küldte el ezzel kapcsoltban:

Tisztelt cím!

Herpergel Róbert vagyok, a debreceni Jobbik önkormányzati képviselője. Lakossági megkeresést kaptam azzal kapcsolatban, hogy az Önök csatornáján 2016. 02. 26-án reggel 07:20-07:30 között a SpongyaBob Kockanadrág és a Tündéri keresztszülők műsorok közötti szünetben az alábbi reklámot adták le:

Mivel ebben az időszakban, illetve a csatorna profiljából is adódóan főleg kisgyerekek követik figyelemmel a sugárzott műsorokat, ezért a fenti reklám felvet néhány problémát:

Olyan jeleneteket tartalmaz, amelyek nem éppen a Nickelodeon reggeli műsorait követő gyerekek szemei elé valóak. Pl.: 0:13-0:17 között két fiatal vetkőzése, ölelkezése; 0:19-0:26-nál két fiatal lány egy autópálya felüljárójáról mutogatja felhúzott ruhával a melleit az arra járó autósoknak (igaz, hátulról, majd messzi kamerafelvételnél elölről); 0:28-0:37 között két félmeztelen fiatal srác pattan motorra homoszexualitás irányába elhajló tartalommal.

Az általam felsorolt reklámjelenetek megtekintése az idősebb korosztály számára javasolt, semmiképp sem a reggeli Nickelodeon-műsorokat megtekintő gyerekeknek.

Tisztelt cím!
Kérem, hogy a fent leírtakkal kapcsolatban minél hamarabb juttassanak el hozzám egy állásfoglalást erre az emailcímre. Kedd estig várom megtisztelő válaszukat, más esetben kénytelen leszek az ügy kivizsgálását más irányba terelni.

Üdvözlettel:
Herpergel Róbert
Önkormányzati képviselő

Hírdetés

Mivel a válasz keddig nem érkezett meg, ezért elkezdtem megkapargatni más irányban is az ügyet. Az NMHH nem igazán tudott segíteni, mivel külföldi székhelyű csatornáról van szó, de a debreceni ügyfélszolgálatuk átirányított az Internet hotlinehoz, akik visszairányítottak az NMHH-hoz.

Végszóra a Nickelodeon reagált a levelemre, több mint egy hónap késéssel:

Tisztelt Herpergel Róbert képviselő úr!

Köszönettel vettük levelét, melyben felhívta figyelmünket a február végén, a Nickelodeon tévécsatornán sugárzott egyik reklámszpottal kapcsolatos aggályokra. Észrevétele hozzájárult ahhoz, hogy a hirdetést nagyon rövid idő alatt, már a levele kézhezvételét követő napon eltávolítsuk a tévécsatornáról.

Noha a kérdéses reklám megítélésünk szerint megfelel a közzétételére vonatkozó jogszabályi követelményeknek, ugyanakkor mi is osztjuk azt a véleményt, hogy a gyermekkorú nézőket kívánatos és szükséges megkímélni a benne látható, többféleképpen is megítélhető, egyes, merészebb jelenetektől.

Külön köszönjük és értékeljük, hogy jelezte számunkra az észrevételeit.

A jövőben még nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy hasonló esetek ne forduljanak elő.

Elnézését kérjük, hogy a levele elolvasása után azonnal megtett intézkedéseinket követően a válaszadásunk adminisztratív okokból, sajnálatosan mindeddig késedelmet szenvedett.

Köszönettel és tisztelettel!

A Nickelodeon csapata

szebbjovo.hu

 

 


Forrás:szebbjovo.hu
Tovább a cikkre »