Kiemelték a Duna budapesti szakaszán talált bombát

Kiemelték a vízből a Duna budapesti szakaszán két héttel ezelőtt talált világháborús bombát szerda délután, a Déli összekötő vasúti híd közelében, emiatt forgalomkorlátozás van érvényben a környéken, ami érinti a híd vonatforgalmát is. A bomba kiemelése miatt lezárták a Rákóczi hidat, a csepeli HÉV helyett pótlóbusz jár, és egy szakaszon nem közlekedik az 1-es villamos sem.

Kürti Dezső, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének parancsnokhelyettese az MTI-nek elmondta: az 500 kilogramm tömegű, GP-1000-es típusú amerikai bombát egy hadihajó fedélzetére hozták. A tűzszerészek megkezdik a hatástalanítás megtervezését.

A környéken bevezetett forgalomkorlátozások egyelőre érvényben maradnak.

Kürti Dezső korábbi tájékoztatása szerint a bomba a hídtól 140 méterre délre és a keleti parttól 150 méterre, öt és fél méter mélyen volt.

A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt közölte: a bomba kiemelése miatt lezárták a Rákóczi hidat, a budai alsó rakpartot a Rákóczi híd és a Petőfi híd között, a Pázmány Péter sétányt, a Dombóvári utat a Duna és a Budafoki út között, valamint a Művészetek Palotája körüli kisebb forgalmú utakat.

Az 1-es villamos nem közlekedik a Mester utca/Könyves Kálmán körút és az Etele út/Fehérvári út között. A csepeli (H7-es) HÉV helyett pótlóbusz jár a teljes vonalon. A 103-as autóbusz meghosszabbítva, a Szerémi út-Prielle Kornélia utca-Budafoki út útvonalon közlekedik.

A MÁV a honlapján azt írta: a ferencvárosi és a kelenföldi vasútállomás között szerdán 14.25 órától szünetel a forgalom, ezért a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pécs vasútvonalon a személyszállító vonatok csak Kelenföld állomásig közlekednek és onnan indulnak. Közölték továbbá, hogy a Kékfrankos InterCity is csak Kelenföldig közlekedik és onnan indul vissza Sopronba, a Rippl-Rónai InterCity pedig késik, és a Tettye InterCityvel összezárva közlekedik Dombóvárig.

A bombát először november 9-én próbálták meg kiemelni a vízből, akkor azonban a nagy sodrás, a megerősödött szél miatt nem tudtak olyan fix pontot rögzíteni, ahonnan a búvárok merülhettek volna, ezért felfüggesztették az intézkedést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »