Kiebrudalták az Ubert a svédek

Kiebrudalták az Ubert a svédek

A svéd kormány bejelentette, hogy bizottsági vizsgálatot indít, mivel az Uberpop működése nem felel meg a felhasználók biztonságos utaztatásának.

Az amerikai Uberpop internetes taxi szolgáltató svédországi tevékenységét bezárja, jelentette be szerdán a cég Stockholmban. A svéd Taxiszövetség korábban megbízást adott a Gothia Protection Group nevû biztonsági cégnek, hogy vizsgálja át az Uberpop svédországi taxi szolgáltató tevékenységét. A cég jelentése a napokban elkészült. A jelentés az Uberpopnak nem kedvezett, ezért a cég bejelentette tevékenységének szüneteltetését. Az Uber képviselői úgy nyilatkoztak, hogy reményeik szerint később, amikor a svéd jogrendszer megváltozik, újra indítják majd szolgáltatásukat.

A Stockholm Megyei Fellebbviteli  Bíróság (Svea hovrätt) március 23-án hozott bírósági döntése alapján az, aki az UberPOP applikáció használatával, taxisként utast szállít, fekete taxizás miatt törvénytelenséggel, illetve bűncselekménnyel vádolható. A Taxisok Szakszervezetének Szövetsége (Taxiförbundet) feljelentést tett a rendőrségen az Uberpop ellen. Svédországban az Uberpop mellett síkraszállók, többnyire liberális politikusok nyilatkozatai szerint az Uberpop hasznos és megbízható szolgáltatást nyújt a felhasználóknak. A bírálók, többek között az egyik svéd szociáldemokrata miniszter pedig úgy véli, hogy az Uberpop működése a jelenlegi formában és a jelenlegi szabályzat szerint törvényellenes.

Megtudtuk, hogy a Gothia Protection Group vizsgálati jelentése szerint a 118 magánszemélyből álló taxisok 76 százaléka  semmilyen adót nem fizet. Mármint az Uberpophoz kapcsolódó sofőrök nem fizetnek személyi jövedelemadót, a munkáltatók által fizetendő járulékok sincsenek befizetve, de más, a taxi szolgáltatói területen életben lévő előírásoknak és szabályoknak sem felelnek meg. Ezenkívül az ellenőrzött sofőrök közül többen büntetett előéletűek voltak, három százalékuk vezetési tilalom alatt áll, és volt közöttük, aki korábban kábítószer fogyasztó volt.

A svéd kormány bejelentette, hogy bizottsági vizsgálatot indít, mivel az Uberpop működése nem felel meg a felhasználók biztonságos utaztatásának. Úgy vélik, hogy mivel a taxisok jogosítványa rendszerint olyan feltételekhez van kötve, amelyek komoly biztonságot nyújtanak mind a felhasználóknak, mind a taxisoknak, mindenkinek meg kell felelni a kritériumoknak. Részben azért, mert a sofőrök a taxisképzés során elsajátítottak olyan ismereteket, amelyek alkalmazásával az utasoknak szakszerű és udvarias kiszolgálást nyújtanak, valamint szükség esetén segélynyújtásban is részesítik őket. Az utas biztonságban érezheti magát, de a sofőrök jogai is, szakszervezeti tagságuk által, biztosítva vannak. Az Uberpop alkalmazottai sokszor a piac kiszorítottjai, több esetben mostani bevándorlók, ezért a szükségletek és tartozások terén nemhogy nincsenek tisztában a munkaerő piaci feltételekkel, de még jogaikat sem ismerik és valójában kihasználja őket az cég, áll az érvelésükben.

Az Uberpop Stokholmban 2013 januárja óta létezik. Továbbá 2014 óta öt svéd városban nyújt taxi szolgáltatást. A cég védelmére szállók azt mondják, hogy az amerikai cég javára írható többek között, hogy a legújabb informatikát használja; a gépkocsik útvonala pontosan követhető, egyszerű a megrendelés és nincs adminisztrációs költség. A bírálók szerint ugyanakkor ellenőrizhetetlen a tevékenység és egyben törvénytelen, az adókerülés fészke, amely a feketegazdaságot gyarapítja.

Úgy néz ki, hogy ismét ott tartunk, hogy mindent szabad. illetve a mindent. de mértékkel? Legyen szabad munkaerőpiac, de az is legyen szabályozva? Igaz, a technika gyorsabb, mint azt az ember fel tudná fogni, vélhetjük. Az Uber immár több mint ötven országban működik. Azt mondják, hogy reményeik szerint hamarosan visszatérnek a svéd piacra akkor, amikor a törvényhozók ennek szükségét hamarosan belátják. A jelenlegi törvényalkotók szerint viszont az Uberpop Svédországba nem fog visszatérni.

„Aión panta pherei – „Az idő mindent meghoz” – mondja az ógörög közmondás. Hm, de azt is mondják, hogy ”a pénznek nincs szaga”. Pecunia non olet. Az utóbbi latin szállóige Vespasianus császár mondása. Mint tudjuk, Vespasianus változatos adókkal és gazdaságélénkítő politikával próbálta meg feltölteni a kincstárat. Kreatív adóinak egyike az utcai illemhelyek megsarcolása volt.

Nos, bár az amerikai Uber kreatív technikával dolgozik és sorozatban hódít, azzal semmiképpen nem zárja ki a megsarcolás jogosságát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »