Kiderült, miért kell minden férfinek tojásos reggelivel indítania a napot

Egy amerikai kutató, Dr. Donald K. Laymann, az Illinois Egyetem táplálkozástudományi professzora szerint a koleszterinszint csaknem lényegtelen, ha a szívbetegségek kockázatát szeretnénk felbecsülni. Aki tehát a koleszterintől tartva nem eszi meg a tojás sárgáját, szükségtelenül fosztja meg magát fontos tápanyagoktól.

A szívbetegségek megelőzésével kapcsolatos információk jó része még a 40-es években elvégzett Framingham-tanulmányból származik, amely kapcsolatba hozta a magas koleszterinszintet a szívbetegség és a szívroham komolyabb kockázatával. Így az orvosok azt ajánlották, hogy minél kevesebb koleszterintartalmú táplálékot, például egész tojást fogyasszunk. Dr. Laymann szerint viszont a tanulmány szívbeteg résztvevőinek is csupán kevesebb, mint a felénél mértek magas koleszterinszintet, vagyis ez az adat semmit nem mond a szívbetegségek kockázatáról.

Ráadásul az ételekben levő koleszterin alig hat a vér koleszterinszintjére, csak azoknál az embereknél okoz gondot, akiknek a szervezete nem tudja feldolgozni azt. A vérkoleszterinszint természetes csökkentéséhez csak arra van szükség, hogy ne együnk transzzsírokat, fogyasszunk több omega-3 zsírsavat és rostot.

2015-ben már az amerikai táplálkozási ajánlásokból is kivették a koleszterinben dús élelmiszerek fogyasztásának tilalmát. Érdemes tudni, hogy az egészséges embereknek nem kell feltétlenül koleszterint tartalmazó ételeket fogyasztaniuk – mivel a máj maga is termel koleszterint -, de nem is tilos ilyet enniük.

Ami pedig a tojást illeti: a tojás az egyik legjobb természetes fehérjeforrás, fehérjetartalmát a szervezet nagyon könnyen beépíti. Egy egész tojásban 6-7 gramm fehérje van, a méretétől függően – és a sárgája is tartalmaz fehérjét. Egy brit tanulmány azt is kimutatta, hogy a tojásban viszonylag kevés energiára rengeteg tápanyag jut: a tojássárgája különösen gazdag foszforban, cinkben és B-vitaminban, kolinban és antioxidánsokban.

“A szervezet szempontjaira lefordítva ez több energiát, kevesebb gyulladást, könnyebb fogyást, több izmot, és élesebb agyat jelent.”

Amerikai tanulmányok szerint még a szívkoszorúér-betegségben szenvedők is fogyaszthatnak tojást.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Egyen tojást a jobb memóriáért!A koraszülötteknél életmentő lehet az anyatejes táplálásTojássárgával a vetélés ellenRovatok: ÉletmódTelepülés: USACímkék: életmód, egészséges életmód, amerikai kutatás, táplálkozástudományForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »