Kiderült, kik a Miniszterelnökség milliárdos tenderének győztesei

A nyertesek között van a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, valamint az Ész-Ker Kft. is, ők azok, akik a 420 milliárdos építőipari gigatenderhez is tanácsokat adnak ötmilliárdért – szúrta ki az Átlátszó.hu.

A Miniszterelnökség tavaly októberben írt ki nyílt közbeszerzést az uniós támogatású pénzeszközök felhasználásához rendelt feladataihoz kapcsolódó közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadásra. A kiírás szerint a három részből álló szerződés 2020. december 31-ig lesz érvényben, teljes keretösszege pedig 5 milliárd forint – olvasható a cikkben.

Június elején megjelent az eredmény-tájékoztató hirdetmény, miszerint május 11-én a Miniszterelnökség szerződést kötött a nyertessel, és a megbízás teljes keretösszege végül nettó 4,8 milliárd forint lett, vagyis 200 millióval kevesebb a kiírásban szereplő összegnél.

Az unió fizeti

Mint írják, a 4,8 milliárdot nem a magyar költségvetés terhére fizeti ki a Miniszterelnökség, hanem európai uniós forrásból, a KÖFOP-3.2.7 számú, a „A támogatáskezelés menedzsment feltételeinek biztosítása, színvonalának megőrzése a Miniszterelnökség közbeszerzés szabályossági ellenőrzési feladatainak ellátásánál” nevet viselő projekt keretében.

A tender győztese a KFF-2016 Konzorcium lett, amelynek tagjai az Ész-Ker Kft., a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, és az SBGK Ügyvédi Iroda.

Egyikük sem ismeretlen szereplő: az Ész-Ker Kft. nyerte nemrégiben a 420 milliárd forintos építőipari tenderhez kapcsolódó tanácsadást a Nemzeti Fejlesztési Programiroda által kiírt 5 milliárd forintos közbeszerzésen, és többségi tulajdonosán, Kárpáti Péter Györgyön keresztül kapcsolatba hozható Garancsi Istvánnal és Tiborcz Istvánnal is.

A Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda szintén a Nemzeti Fejlesztési Programiroda 5 milliárdos tenderének egyik befutója lett, illetve a Miniszterelnökséggel is szerződtek áprilisban nettó 400 millió forintos keretösszegű közbeszerzési tanácsadásra – teszik hozzá.

Az SBGK Ügyvédi Iroda meghatározó szerepet betöltő munkatársa forrásaink szerint Bajkai István elnökségi tag. Bajkai alpolgármester a VII. kerületben, a Bibó Szakkollégiumba járt és a Fidesz alapító tagja – közölte az Átlátszó.hu.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »