Kiderült, ki volt a második papgyilkos

 

Már a rendőrség is kereste a normandiai templomi támadás második támadóját, Abdel Malik Petitjeant. A másik tinédzser fiú is rajta volt a francia hatóságok “feketelistáján”, a támadás előtt egy héttel már keresték a hatóságok.

Azonosították a francia ügyészek a normandiai templomi támadás másik elkövetőjét. Eddig csak Adel Kermichéről tudtak, akinek személyazonosságát a templomnál talált egyik holttesten végzett DNS-vizsgálattal is megerősítették.

Mint kiderült, a második fiú is nagyon fiatal volt, ő is 19. évében járt.

Fotó: Twitter

A két fiatal videofelvételt is készített a támadás előtt, bal oldalon Adel Kermiche fenyegetőzik, jobb oldalon az idősebbnek kinéző Andel Malik Petitjean  (Fotó: Twitter)

Neki sem lett volna szabad ott lennie

Rendőrségi adatokból kiderült, hogy a papgyilkosság előtt már egy héttel kereste a rendőrség, egy jó ideje rajta volt azon a listán, melyen a radikalizálódott franciákat próbálták összegyűjteni a francia hatóságok – írja a BBC.

A biztonsági szolgálat olyan információ birtokába jutott egy meg nem nevezett külföldi hírszerzési forrásból még pénteken, miszerint a következő napokban támadásra készül egy bizonyos személy, akinek felkutatására a francia rendőrség egy fénykép alapján indított hajtóvadászatot.

Tettestársa, a támadás után nagyon gyorsan beazonosított Adel Kermiche is felfüggesztett börtönbüntetés után, elektronikus nyomkövetővel ellátva közlekedhetett hétköznap napi 4 órán keresztül, de neki is sikerült kijátszania a rendszert.

Túszdráma a mise közben

A támadók a normandiai, Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray településen öt embert – a Le Figaro című francia napilap értesülései szerint egy papot, két apácát és két hívőt – tartottak fogva.

A két 19 éves fiút – akik előbb elvágták a 86 éves pap, Jacques Hamel torkát, majd a holttest mellett tartottak “misét” arab nyelven – a rendőrök az első adandó alkalommal lelőtték, mivel egyértelművé vált, hogy a fiúknak nem volt veszítenivalójuk, csak gyilkolni akartak.

A Le Point című helyi lap értesülései szerint a támadók a “Daes” szót, vagyis az Iszlám Állam korábbi nevének betűszavát kiáltották, amikor beléptek a templomba, ahol a katolikus pap éppen a reggeli misét celebrálta.

Egy apácának sikerült elmenekülnie a templomból a támadók elől, ő értesítette a rendőrséget.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »