Kiderült, ki alkotta meg a bitcoint

Kiderült, ki alkotta meg a bitcoint

Felfedte magát a brit BBC hírszolgálatnak a bitcoin és más hasonló digitalizált virtuális devizák technológiai hátterét adó nyílt forráskódú „blockchain” szoftver kifejlesztője.

A BBC jelentése szerint Craig Wright ausztrál üzletember olyan ismeretekkel szolgált bizonyítékként, amellyel csak a technológia eredeti megalkotója, az első bitcoinblokkokat létrehozó Satoshi Nakamoto álnéven ismert személy rendelkezhetett.

A brit The Economist magazin kérését további bizonyítékok bemutatására Craig Wright elutasította. A lap mindenesetre így is arra a következtetésre jutott, hogy „Wright megítélésünk szerint valóban azonos lehet Nakamotóval, bár maradtak még nyitott kérdések. Minden kétséget kizáró módon azonban valószínűleg soha nem lehet majd megállapítani, hogy ki hozta létre a bitcoint” – fogalmazott a The Economist.

Japánnak tettette magát?

A BBC beszámolója szerint Wright állítását a virtuális deviza számos prominens képviselője is megerősítette, mondván, a technológiát megalkotó „Satoshi Nakamoto” kilétének felfedése nagy jelentőséggel bírhat az ágazat további fejlődése szempontjából. Nemcsak azért, mert az alkotónak döntő szava lehet a protokoll továbbfejlesztésében, hanem azért is, mert valószínűleg bitcoinból is van neki bőven elegendő az árfolyam befolyásolásához.

Egyes számítások szerint Nakamoto mintegy egymillió bitcoinnal rendelkezhet, ami a jelenlegi árfolyamon négyszáznegyvenmillió dollárnak felel meg. „Ha Wright valóban hozzáfér Nakamoto mintegy egymillió bitcoinjához, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minden mozdulatát szoros figyelemmel követik majd a befektetők” – mondta Tomas Forgac, a Coin of Sale bitcoinforgalmazó startup vezetője a Reuters hírügynökségnek.

Piacra kerül a vagyon

Wright a The Economistnak azt mondta, hogy csak lassan fogja piacra vinni bitcoinvagyonát, nehogy befolyásolja az árfolyamot. A hírre a bitcoin árfolyama 3 százalékkal esett, 454,89 dollárról 440 dollár alá.

A rendőrség már tavaly decemberben házkutatást tartott Wright lakásán és irodájában, miután a Wired magazin őt nevezte meg a bitcoin valószínű megalkotójaként és több százmillió dollár értékű bitcointétel birtokosaként.

Az ausztrál adóhivatal (ATO) és a rendőrség nem kommentálta a Craig Wright kilétének felfedéséről hétfőn felreppent híreket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »