Kiderült, ki a felelős Han Solo lábtöréséért

Kiderült, ki a felelős Han Solo lábtöréséért

Elismerte felelősségét a produkciós cég azért a balesetért, amelyet Harrison Ford szenvedett el a Star Wars hetedik epizódja, Az ébredő Erő című film forgatásán két évvel ezelőtt – tudósított a BBC nyomán az MTI.

A Disney alvállalata, a Foodles Production az angliai Milton Keynes városi bírósága előtt ismerte el bűnösségét az ellene felhozott négy vádpontból kettőben, a másik két vádat visszavonták. Az ítéletet várhatóan augusztus 22-én hozza meg Aylesbury város bírósága.

A Han Solót alakító 74 éves színészt a Pinewood stúdió területén, az Ezeréves Sólyom díszletei között ütötte meg egy hidraulikus fémajtó 2014 júniusában. A díszlet közelében egyébként magyarok is dolgoztak: Kovács Géza kaszkadőr tavaly decemberben így nyilatkozott az MNO-nak: „Beleülhettem és szagolgathattam Han Solo pilótaülését, mert a Falcon pilótafülkéjét a mi pihenősátrunk mellett szerelték össze.” Ugyancsak a Pinewoodban dolgozott Szakonyi Mátyás greensman is, aki májusban adott interjút az MNO-nak.

Így esett baja Fordnak

Andrew Marshall ügyész a bíróságon elmondta, hogy Ford forgatás közben átment az ajtó alatt, majd mielőtt visszafordult volna, hogy újra áthaladjon alatta, megnyomott egy gombot. Úgy vélte, a szerkezet nincs élesítve, és az ajtó nem fog lecsukódni. A szerkezetet azonban távolról működtette valaki, és amikor Ford áthalad alatta, lecsukódás közben eltalálta a medencéjénél és a padlóhoz szegezte. Marshall szerint a színész életveszélyben volt.

„Azért nem ölt meg senkit az ajtó, mert működésbe hozták a vészleállítót”

– tette hozzá Marshall. A vádat emelő brit egészségügyi hatóság szerint Ford súlyosan megsérült, amikor „a gyorsan záródó fémkeretes ajtó a talajhoz szögezte”. Szóvivőjük szerint az ajtó olyan erővel csapódott le, mint „egy kisebb autó”. „A baleset megelőzhető lett volna” – mondta a szóvivő.

A Foodles Production elismerte, hogy nem gondoskodott megfelelően a színészek és a stáb többi dolgozójának biztonságáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »