Kiderült! Ha Viktor megengedné, akkor a magyar nép megválasztaná magának az államfőjét

Jövőre lejár a jelenlegi köztársasági elnök hivatali ideje. Már számos találgatás megjelent azzal kapcsolatban, hogy ki lehet majd Áder János utódja, esetleg – akármennyire jól értesült Rubovszky György – maradhat-e egy újabb ciklusra. Eközben ismét előkerült egy régi vita, ami arról szól, hogy kívánatos volna-e, ha a választópolgárok az államfő személyéről közvetlenül, választás útján döntenének. Az Iránytű Intézet augusztus első hetében végzett közvélemény-kutatása során e témában is kikérte a magyar választópolgárok véleményét.

A megkérdezettek csaknem kétharmada preferálná a közvetlen államfőválasztást, míg 29 százalék a jelenlegi metódust tartja jobbnak, vagyis azt hogy a köztársasági elnök személyéről az Országgyűlés döntsön. A kérdést megítélni nem tudók aránya 7 százalék, míg a válaszadást megtagadóké 1 százalék volt.

Egy „jövő vasárnapi” országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP pártlistájára szavazóknak a fele támogatja a közvetlen államfőválasztás bevezetését, míg 46 százaléka a jelenlegi metódust preferálja. A többi releváns párt támogatóinak körében nagy többséget élveznek a közvetlen köztársasági elnökválasztás hívei: a Jobbikkal szimpatizálók 78 százaléka, az MSZP-t támogatók 81 százaléka, a DK-szavazók 78 százaléka, az LMP híveinek 79 százaléka vélekedik így.

A saját bevallásuk szerint biztosan nem szavazóknak 61 százaléka, a pártpreferenciára vonatkozó kérdésben a válaszadást megtagadók 60 százaléka, a pártpreferenciájukban bizonytalanoknak pedig a 65 százaléka támogatná az államfő közvetlen választását.

Mint ismert, a nemzeti néppárt többször is kiállt már a közvetlen államfőválasztás mellett.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »