“Kicsoda ön, hogy Törökország államfőjét megszólítja? Ismerje a helyét!”

Recep Tayyip Erdogan török elnök éles személyes támadást intézett Sigmar Gabriel ellen, arra szólítva fel a német külügyminisztert, hogy hagyjon fel Törökország bírálatával.

“Ön nem ismer határokat” – fogalmazott a török elnök Gabrielhez fordulva az állami televízióban közvetített beszédében. Így folytatta: “Kicsoda ön, hogy Törökország államfőjét megszólítja? Ismerje a helyét!” – tette hozzá.

Erdogan élesen bírálta a német külügyminisztert, amiért úgymond “leckéztetni próbálja Törökországot”. “Mióta is van ön a politikában? Mennyi idős ön?” – tette fel a szónoki kérdést Gabrielnek címezve.

A dpa szerint Erdogan egyértelműen arra reagált, hogy Sigmar Gabriel, továbbá Angela Merkel kancellár és más vezető német politikusok is visszautasították a török elnök bármiféle beavatkozását a német választási folyamatba.

Hírdetés

Erdogan a péntek déli muzulmán ima után Isztambulban újságíróknak nyilatkozva ugyanis arra szólította a Németországban élő törököket, hogy a szeptember 24-i német parlamenti választáson ne szavazzanak olyan pártra, amely “Törökország ellensége”. A török elnök név szerint említette a Kereszténydemokrata Uniót (CDU), amelynek Angela Merkel német kancellár az elnöke, továbbá a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD), Sigmar Gabriel pártját és a Zöldeket.

Válaszul a kancellár legy választási gyűlésén kijelentette, nem tűrjük, hogy a bárki beavatkozzon a német választók véleményalkotásába.

Senkinek, még a török elnöknek sem engedjük meg, hogy beleszóljon a választásba, és megmondja, hogy kire szavazzanak a német állampolgárok, hiszen származásától függetlenül mindenki szabad választójoggal rendelkezik – hangsúlyozta Merkel.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter példátlannak nevezte Erdogan kijelentését, ami szerinte azt szolgálta, hogy egymás ellen fordítsa az embereket Németországban.

A török elnök ezzel az ország szuverenitását támadta meg – fűzte hozzá a miniszter.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Erdogan arra biztatja merkelisztáni törökjeit, hogy az urnáknál adják meg a szükséges leckét Berlinnek


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »