Kicsi a bors, de remélhetőleg nagyon erős

Kicsi a bors, de remélhetőleg nagyon erős

Az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i olimpiát felvezető sorozatunkban elsősorban azokat a sportágakat mutatjuk be az atlétikától a vízilabdáig, amelyekben a magyarok a dobogó közelébe kerülhetnek, érmet nyerhetnek. Az összeállítást korábbi sikersportágunkkal, az ökölvívással folytatjuk, ahol csak ketten szereztek kvótát ugyan, de kis szerencsével mindketten éremmel térhetnek haza.

Újkori olimpiáink történetében számtalan magyar siker született ökölvívásban. Összesen tíz aranyérmet szereztünk eddig az olimpiákon: Kocsis Antal (1928 Amszterdam), Énekes István (1932 Los Angeles), Harangi Imre (1936 Berlin), Csík Tibor (1948 London), Papp László (1948 London, 1952 Helsinki és 1956 Melbourne), Török Gyula (1960 Róma), Gedó György (1972 München) és Kovács István (1996 Atlanta). Az utolsó olimpiai érmet az az Erdei Zsolt szerezte (bronzérem, 2000 Sydney), aki ezúttal edzőként lesz jelen a riói nyári játékokon.

A még most is roppant népszerű Madár tanítványa, Bacskai Balázs (69 kg) az utolsó lehetőséget megragadva, a bakui világselejtezőn vívta ki a kvótát. – Már nézegetem, kik lesznek ott a súlycsoportomban Rióban, ám az igazi elemzésre majd a sorsolás ismeretében kerül sor. Rengeteget jelent számomra, hogy Zsolt ott lehet velem életem első olimpiáján. Bevallom, egyre feszültebb vagyok, és ez a sorsolásig biztosan így marad. Szeretnék minél több meccset nyerni, és ha Fortuna most visszaad valamit abból, amit az elmúlt években elvett tőlem, akkor… – hagyta nyitva a lehetőségeit Bacskai.

Másik riói résztvevőnk, a 23 éves Harcsa Zoltán már a londoni játékokon is szerepelt, s az ötödik helyen végzett. Azóta a 2014-es Európa-bajnokságon és a tavalyi Európa-játékokon is dobogóra állhatott, mindkét tornán a harmadik lett, és az ő edzéseit is egy korábbi profi világbajnok, Balzsay Károly irányítja.

– Természetesen azért dolgozom, hogy érmet nyerjek, és mára már elmondhatom magamról, hogy a boksztudásom mellé az erőnlétem is felzárkózott, képes vagyok fejben több meccset is végigküzdeni. Ha a sorsolásnál csak egy kis szerencsém lesz, elérhetem a célomat – mondta Harcsa Zoltán.

Kovács László szövetségi kapitány úgy véli, a jelenlegi két legjobb bunyós lesz ott Rióban.

– Két kvótát szereztünk, ami megfelel az előzetes várakozásnak. Azt mondom, kicsi a bors, de nagyon erős, és remélem, ezt bizonyítani is fogják a srácok. Nem lesz egyszerű dolguk, hiszen a két legkeményebb súlycsoportban szerepelnek. Mindkettő alkalmas a nagy eredmény elérésére. Nem titok, minimális célunk az, hogy a londoni pontszerzést megismételjük – árulta el Kovács László.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »