Kibertámadás: Senki ne fizessen a zsaroló hackereknek

A szervezett bűnözés ellen küzdő brit hatóság arra szólította fel hétfőn a kibertámadás célpontjává vált számítógépek üzemeltetőit, hogy semmiképpen se fizessenek a zsarolóvírus terjesztőinek – írja az MTI. A megtámadott számítógépeken megjelenő üzenetek 300 dollárnak megfelelő összeget követelnek a bitcoin nevű virtuális valutában a vírus által hozzáférhetetlenné vált adatok feloldó kódjáért.

http://mno.hu/

A négy éve alakult brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) – amelyet a hasonló profilú amerikai nyomozóintézmény után a köznyelv a brit FBI-ként emleget – hétfői rövid Twitter-üzenetében azonban közölte: fizetség esetén sem garantálja semmi, hogy a ransomware típusú vírussal végrehajtott támadás elkövetői valóban elküldik a feloldó kódot, amelyekkel ismét hozzáférhetővé válnak a zárolt adatok (ransom angolul váltságdíj).

Ismert, a WannaCry zsarolóvírus péntek óta legalább 150 országban összesen 200 ezer célpontot támadott meg, és a szám tovább nőhet. A vírus blokkolja a hozzáférést a számítógépen tárolt adatokhoz. A legrosszabb a helyzet Nagy-Britanniában és Oroszországban, de egyes források szerint csak rendkívül kevesen fizettek a zsarolóknak.

http://mno.hu/

A vírus főleg e-mailben, csatolmányként érkezhet, vagy kétes eredetű fájlok letöltésével (ide értve a vírusos torrentfájlokat is) terjedhet, esetleg célzott adathalász támadással kerülhet a gépre. Fontos, hogy operációs rendszerünket naprakészen tartsuk, minden Windows Update frissítést telepítsünk, különösképp a Microsoft által erre a sebezhetőségre kiadott MS17-010 számú frissítést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »