Kiállt a szükségállapot bevezetése mellett az osztrák belügyminiszter

Kiállt a szükségállapot bevezetése mellett és a jogállamiság fenntartásának fontosságáról beszélt Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter pénteken.

FOTO: APA/ROLAND SCHLAGER

“Amennyiben Ausztriától számon kérik, hogy a szükségállapotról szóló rendelet mennyire összeegyeztethető az uniós joggal, akkor kérdezném, hogy a schengeni egyezményt miért szegik meg nap mint nap? És miért nem érvényes a dublini egyezmény?” – mondta Sobotka. Hozzátette, hogy államközi szerződések esetében is feltehető lenne ugyanez a kérdés és példaként a Magyarországgal 1993-ban kötött kiadatási egyezményt említette.

Meglátása szerint számos ponton sérül a jogállamiság, emiatt kell Ausztriának ezt az intézkedést meghoznia, hogy az ország határai úgy védjék, hogy a jogállamiságot fent tudják tartani.  A jogállamiságnak minden esetben érvényesülnie kell – jelentette ki a miniszter. Egyúttal tűrhetetlennek nevezte, hogy még második felszólításra sem hagyják el az országot olyan emberek. akiknek nincs tartózkodási engedélyük.  Meglátása szerint ezt sem a parlament, sem a társadalom nem viselheti el.

Az osztrák parlament április végén fogadta el a menekültügyi törvény szigorítását, amelynek értelmében a kormány parlamenti jóváhagyással szükségállapotot hirdethet a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén.

A szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál visszautasítanák. Ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el. A szükségállapot bevezetéséről szóló rendelet tervezetét hírek szerint már jövő héten jóváhagyásra és véleményezésre küldhetik az illetékes szerveknek. A jóváhagyási folyamat négy héten át tart majd, ezt követően a kormány, majd pedig a parlament főbizottsága elé kerül a tervezet.

 

MTI

The post Kiállt a szükségállapot bevezetése mellett az osztrák belügyminiszter appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »