Kiállítás nyílt Rejtő Jenő emlékére Gyergyószárhegyen

Kiállítás nyílt Rejtő Jenő emlékére Gyergyószárhegyen

Életét nem élte le, aláí­rás megtagadva címmel nyílt képzőművészeti tárlat Gyer­gyó­szárhegyen a hétvégén Rejtő Jenő születésének 111. évfordulója alkalmából. 

kiallitszarhegy_b

A kiállítással debreceni alkotók NDK ( Neue Debreczenische Kunst vagyis Új Debreceni Művészetek Alkotócsoport) elnevezésű közössége tiszteleg a 38 éves korában, 1943-ban elhunyt nép­­szerű író emléke előtt. A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében létrejött kiállításon a kifejezetten erre az alkalomra készült alkotásokat tekintheti meg a közönség.

A tárlat alkalmat ad Rejtő kalandos életútjának, életművének és tragikus halálának felidézésére, ugyanakkor az ember számára kiszabott idő rövidsége, kiszámíthatatlansága és a benne rejlő teremtői, alkotói szándékok közötti feszültségre reflektál. A kiállítás gerincét itthoni és magyarországi kortárs művészek újonnan készült, tematikus munkái adják, melyeknek alapjául Rejtő Jenő műveiből vett részletek, illetve idézetek szolgálnak inspirációként. A Rejtő-idézetek egyébként segítenek a látogatónak a műalkotások megközelítésében is.

Az Új Debreceni Művészetek Alkotócsoport tagjai közül többen is jelen voltak a megnyitón, hiszen a kulturális központ jelenleg zajló, Talált tárgyak elnevezésű képzőművészeti táborának résztvevői. Czimbalmos Attila, a kulturális központ igazgatója elmondta, nem ez az első alkalom, amikor az NDK-alkotócsoport művészeit Gyergyószárhegyen látják vendégül. A Rejtő Jenő tiszteletére nyílt tárlatot a hónap végéig tekinthetik meg az érdeklődők. Az író könyveinek népszerűsége ma is töretlen, olvasottsága a kommunizmus évtizedeiben Jókai Móréval vetekedett. A pesti művészi élet ismert alakja volt, barátság fűzte a kor jelentős művészeihez, így például Karinthy Frigyeshez, Kabos Gyulához is. 38 éves korában munkaszolgálatosként halt meg a Szovjetunióban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »