Kiállítás nyílt Kecskeméten a „kulákok védőszentjéről”

Kiállítás nyílt Kecskeméten a „kulákok védőszentjéről”

A rettegett Államvédelmi Hatóság (ÁVH) kecskeméti  székházának Lestár téri épületében készül „A FA FELLOBBANT, A SZÉN SZERTESZÁLLT…” címmel az a rendhagyó kiállítás, amely a mártírhalált halt Dr. Szobonya Zoltán (1909-1958) ügyvédnek, a többpárti demokráciáért küzdő „kulákok védőszentjének” állít emléket. A vallató- és börtöncellát, és az igazságért halni is kész ember hétköznapjait megidéző egységek mellett külön terem idézi meg több száz hiteles, eredeti tárgy, gazdag egyenruházati kollekcióval az 1950-es évek militáns világát.

E ritka-becses tárgyegyüttes Polgár Zoltán jeles keceli gyűjtő kölcsönzése révén kerül bemutatásra. A tárlatot a Kecskeméti Katona József Múzeum ifjú történész-muzeológusának, Hajagos Csabának  irányításával és forgatókönyve alapján a város e közgyűjteményének restaurátor és kiállításrendező, műszaki csoportja készíti.

A kiállítás megnyitó időpontja: szeptember 29., 15 óra. A kiállítás 2016. december 31-ig tekinthető meg (Kecskemét, Lestár tér 2.).

Helyszín: az Érseki Helynökség (volt Államvédelmi Hatóság székháza) épülete. Kecskemét, Lestár tér 2.
A megjelenteket köszönti: MÁK KORNÉL alpolgármester. A kiállítást megnyitja, és emlékező beszédet mond: DR. GULYÁS GERGELY, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

A Magyar Országgyűlés Nemzetpolitikai Államtitkársága által deklarált Márton Áron Emlékévben, a 120 évvel ezelőtt született Püspök Atya tiszteletére készült vándor-emlékkiállítás a Cifrapalotában került elhelyezésre és lesz e naptól megtekinthető október 10-ig.

Egyházi fővédnök: Jakubinyi György  gyulafehérvári érsek
világi védnök: Dr. Áder János köztársasági elnök.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »