Kiállítás idősebb Antall Józsefről Párizsban

Két eltérő tematikájú, de egyformán jelentős kiállítással kezdte második félév programsorozatát a Párizsi Magyar Intézet (PMI) – tájékoztatta az MTI-t pénteken Havasi János igazgató.

A földszinti kiállítóteremben október 28-áig látható az idősebb Antall József és Henryk Slawik második világháborús embermentő tevékenységét bemutató tablósorozat, amelyet a korszak jeles kutatója, Grzegorz Lubczyk volt budapesti lengyel nagykövet állított össze. A tablók részletesen bemutatják a Lengyelországot leigázó német és szovjet megszállás következményeit, nagy hangsúlyt fektetve az akkori magyar vezetés karakán kiállására a lengyel menekültek érdekében.

“A Párizsi Lengyel Intézet közreműködésével kiállított dokumentumok jelentőségét az adja, hogy a francia közvélemény rendkívül gyér ismeretekkel rendelkezik a második világháború közép- és kelet-európai eseményeiről, a térség politikai viszonyairól, s hajlamos értékítéletét beléje sulykolt klisék alapján megfogalmazni” – mondta Havasi János.

Károlyi György párizsi magyar nagykövet a csütörtök esti megnyitón meglepetéssel értesült arról, hogy a tárlathoz kapcsolódó könyvben Grzegorz Lubczyk – fotót is közölve – megemlékezett a menekültek ápolásában fontos szerepet vállaló nagymamájáról, Károlyi Józsefnéről is. Károlyi György felajánlotta, hogy megosztja a magyarul kiválóan beszélő szerzővel a vonatkozó családi dokumentumokat. Ugyancsak méltatta a kiállítás jelentőségét Tomasz Mlynarski, a frissen kinevezett párizsi lengyel nagykövet is.

A PMI-ben a magyar-francia vegyes házasságból származó Frédérique Bachellerie nagyméretű, látványos szőnyegei is láthatók. A textilművész édesapja Sepsiszentgyörgyről vándorolt ki a második világháború előtt munkát keresni Franciaországba. A magyar nyelvtudását példásan megőrző Frédérique Bachellerie Santiago de Chilében végezte el képzőművészeti iskoláit, majd férjével, Schönwald Péterrel 1972-ben alapított önálló műhelyt Párizsban. Igényesen megmunkált, egyedi megoldásokat alkalmazó szőnyegei számos gyűjtő figyelmét felkeltették. Rendszeresen dolgozik a dán királyi családnak is, a jelenleg zajló velencei biennálén is a dán pavilonban szerepel egy dekoratív szőnyege.

A Párizsi Magyar Intézetben október 28-ig látható kiállításának az ad különös jelentőséget, hogy ez Frédérique Bachellerie első egyéni bemutatkozása.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »